Kinkig alliansebygging venter i Italia

En mindretallsregjering, en usannsynlig flertallskoalisjon eller nyvalg? Kun én ting synes klart i Italia: Landet går en kaotisk tid i møte.

FLOKE: Pier Luigi Bersani, som leder Italias sentrum-venstreallianse, står foran vanskelige forhandlinegne om han skal klare å etablere en regjering i landet.
Publisert: Publisert:

Det var ikke dette han hadde sett for seg, Pier Luigi Bersani. Den sosialdemokratiske alliansen hans gikk inn i valget som favoritt, men kom ut på den andre siden med en «uregjerlig» nasjonalforsamling.

Han kontrollerer annetkammeret, mens førstekammeret er utenfor rekkevidde. Vi kom først, men vi vant ikke, innrømmer Bersani.

Så hva nå?

Regjere i mindretall?

Et nyvalg kan tidligst holdes i juni, og Bersani skal være liten lysten på det. Han vurderer heller å danne en mindretallsregjering.

Italias neste regjering er imidlertid nødt til å være sterk. Å skulle kjøre gjennom harde og upopulære vedtak om sparing, kutt og skatteøkninger ville vært tungt selv med et flertall.

Som med Roma vil det ta både tid og overbevisning å bygge opp den italienske økonomien igjen. Bersani må be de politiske motstanderne om å legge bort uenighetene og støtte et program for reformer og budsjettdisiplin.

Usikker støtte

Heller ikke Silvio Berlusconi ønsker nyvalg. Han har antydet samarbeidsvilje og at sentrum-høyre-alliansen hans ønsker å se på mulige løsninger. Han er samtidig en mann som er kjent for populisme fremfor pragmatisme, så å basere en mindretallsregjering på den støtten er mildt sagt risikabelt.

Det er også mer enn risikabelt å lene seg på valgvinneren Beppe Grillos protestbevegelse for varig støtte.

Bevegelsen er tuftet på politikerforakt og opprør mot eliten, og Grillo lover kun at partiet skal kjempe for egne saker i nasjonalforsamlingen.

Regjere i flertall?

Den eneste flertallsregjeringen som kan dannes uten støtte fra Grillos Femstjernersbevegelse, er den unaturlige konstellasjonen av Bersani og Berlusconi.

En slik koalisjon av sentrum-venstre og sentrum-høyre kan fort komme til å knake i sammenføyningene, og begge parter risikerer å skremme bort enda flere velgere gjennom å samarbeide.

Den siste muligheten med en ny teknokratregjering med tverrpolitisk støtte avviser avisen Financial Times som usannsynlig.

Om ingen klarer å styre, blir det uansett nyvalg og en ny mulighet for Femstjernersbevegelsen til å styrke sin stilling. Etter å ha kritisert ham i månedsvis er de andre partiene nå nødt til å ta Grillo med i beregningen når de planlegger fremtiden.

Joker

Om valgets joker spiller sine kort riktig, kan han faktisk få utrettet noe, mener nyhetsbyrået Reuters. Italia kan med hans innflytelse endelig få reformert valgloven og fjernet sterkt kritiserte goder for sine politiske ledere.

Men også Grillo har en utfordring foran seg. Ingen vet hvordan Femstjernersbevegelsens unge og uerfarne representanter kommer til å oppføre seg i nasjonalforsamlingen. Partidisiplin er noe nytt for en fire år gammel bevegelse.

Nervøse

Mens valgvinnere og valgtapere nå skal i gang med hestehandel og kompromissbygging, venter både finansmarkedene og Europa nervøst. Det uklare valgresultatet i eurosonens tredje største økonomi ga umiddelbart børsfall, og noen analytikere har begynt å frykte for euroens fremtid igjen.

Oppfordringen fra EU-ledere er klar: Italia trenger en stabil regjering. Statsgjelden og budsjettunderskuddet må fortsatt ned.

Italienere flest har kanskje mest resignert. De har opplevd politisk kaos mange ganger før. Det er bare litt over et år siden forrige krise, og også da overlevde Italia.

Les også

- Det italienske valget kan få Tyskland til å endre kursMarkedet lot seg ikke skremme av valget i ItaliaItalia-ekspert: Berlsuconi er den beste politikeren- Dette er det mulige skuddet for baugen for hele europrosjektet

Publisert:
Gå til e24.no