Kinas vekst den laveste på fem år

Veksten i Kinas økonomi krympet fra juli til september til 7,3 prosent i forhold til samme periode i fjor, og er på det laveste nivået på fem år.

ØKONOMIEN BREMSER: Veksten i Kina har ikke vært lavere siden finanskrisen.
Publisert:

I det foregående kvartalet var veksten på 7,3 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor. For å finne en lavere vekst må man tilbake til første kvartal i 2009, da Kinas økonomi vokste 6,6 prosent mens den globale finanskrisen var på sitt verste.

Likevel var tallene oppløftende over konsensusforventningene, som var på 7,2 prosent blant estimatene Bloomberg hadde hentet inn fra analytikere.

- Problemene i økonomien vedvarer. Dette kan ikke løses ved å lansere flere stimulansepakker eller monetære lettelser. Kina trenger reformer, sier administrerende sjeføkonom for Asia hos Credit Suisse Gruop, Tao Dong, til Bloomberg.

Sterk industriproduksjon

Nyhetsbyrået Reuters forklarer den fallende veksten med et vaklende eiendomsmarked som i stadig større grad tynger ned både industri og investeringer.

Tallene fra Kinas statistikkbyrå viser samtidig at industriproduksjonen økte med 8 prosent fra september i fjor til september i år, mens forventningene lå på 7,5 prosent. Det er en økning fra 6,9 prosent i august.

Varehandelen, som er en viktig pekepinn på kinesernes kjøpekraft, økte i september med 11,6 prosent, ifølge de offisielle tallene.

Les også:

Trygler etter kinesiske investoreriPhone 6 kan ha løftet Kinas eksportDuket for reformer under partitoppmøtet i KinaNå spekuleres det vilt i oljeprisenTrygler etter kinesiske investorer

Publisert: