Oljefondet kjøper eiendom for 2,7 mrd.

Satser store penger i USA.

KJØPER I USA: Norges Bank Investment Management (NBIM), her ved Yngve Slyngstad, har inngått en ny eiendomsavtale.

Morten Holm
Publisert:,

Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Statens pensjonsfond utland (Oljefondet), har inngått en avtale om kjøp av eiendom for 450 millioner dollar. Dette tilsvarer rundt 2,76 milliarder norske kroner.

Les også

Oljefondet kjøper mer eiendom i USA

Fondet overtar 45 prosent av en portefølje bestående av 1,2 millioner kvadratmeter med industri- og logistikkeiendommer i USA. De 66 eiendommene som porteføljen består av, er lokalisert over hele USA.

- Vi investerer med dette i en solid portefølje av logistikkeiendommer i nærheten av logistikknutepunkt, sier Karsten Kallevig, direktør for eiendomsinvesteringer i Norges Bank Investment Management i en kommentar.

Starter selskap

Selger er eiendomsutvikleren Prologis, som beholder de øvrige 55 prosentene og skal forvalte eiendommene.

NBIM og Prologis har samtidig blitt enige om å danne selskapet Prologis U.S. Logistics Venture, og planlegger å utvide porteføljen ytterligere.

- Vi er svært tilfreds med å utvide vårt samarbeid med Prologis til USA, sier Kallevig.

Skal kjøpe mer

Oljefondet gjorde sin første eiendomsinvestering i 2011, gjennom kjøp av en porteføljeandel i London, og er i dag tilstede i eiendomsmarkedene i en rekke land.

Fondet gjorde sitt inntog i det amerikanske eiendomsmarkedet tidligere i år, gjennom kjøp i New York, Washington og Boston for rundt 3,3 milliarder kroner.

Fondet skal til enhver tid bestå av 60 prosent aksjer, 35 til 40 prosent rentepapirer og inntil fem prosent eiendom.

Ved utgangen av tredje kvartal utgjorde eiendomsinvesteringene 0,9 prosent, og det ble meldt om en avkastning på 4,1 prosent.

Les også:

Arvesølv for fremtidenOljefondet kjøper mer eiendom i LondonOljefondet har nådd 5.000 mrd