Studentene får bare 345 kroner mer å rutte med i måneden

Finansminister Siv Jensen kommer knapt til å spe på studentbudsjettet i 2014-2015, og kutter de rødgrønnes forslag om 11 måneders studiestøtte. 

TAPERE: Studentene kan nok en gang bli snytt for 11 måneders studiestøtte i årets statsbudsjett.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Studentene var utropt til budsjettvinnere i oktober, men det reviderte statsbudsjettet gir en kraftig bakrus for de som tok seieren på forskudd.

Kostnadene av de rødgrønnes "snubletråd" om 11 måneders studiestøtte ble for store å svelge for Jensen, som skuffer studentene med knappe 3,65 prosent økning i basisstøtten for undervisningåret 2014-2015.

Den månedlige støtten går dermed fra 9.440 kroner til 9.785 kroner.

Økningen tilsvarer bare 345 kroner i måneden, eller totalt 7.750 kroner mindre å rutte med i året, enn de rødgrønne budsjetterte med i 2014-2015.

Leder i Norges Studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje, legger ikke skjul på at han er skuffet etter åtte år med lovnader fra de fire samarbeidspartiene Venstre, Krf, Frp og Høyre.

- For oss er prosentøkningen utenfor det viktige. Det er 11 måneder studiestøtte som har blitt kuttet. Det er bare latskap at de ikke har innført dette, og Venstre og Krf kan sikre flertall for dette på Stortinget, og det forventer norske studenter at de gjør, sier leder i Norges Studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje.

LES OGSÅ: Regjeringen vil bruke 1,8 milliarder mer på vei

- Tydelig bortprioritering

SKUFFET: Leder i Norges Studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje.

- Det er en tydelig bortprioritering av studenter, som står i skarp kontrast til regjerings mål om å realisere kunnskapssamfunnet. Vi mener også det er direkte skadelig for kvaliteten på høyere utdanning, at studentene ikke kan studere etter evne, men må bruke tid på deltidsjobb, sier Rydje.

Rydje forteller at det positive i denne situasjonen er at det fortsatt er overveldende flertall i Stortinget for å innføre 11 måneders studiestøtte.

- Etter å ha hørt de kritisere den rødgrønne regjeringen i flere år for at dette ikke er gjennomført, har jeg fremdeles stor tiltro til at Krf og Venstre kommer til å stå hardt på dette. Dette har de lovet i åtte år, og det bør gi resultater, sier han.

LES OGSÅ: Dette vil KrF og Venstre følge med på i Sivs budsjett

Var «budsjettvinnere»

De rødgrønnes forslag om å betale ut studiestøtte til studenter i elleve måneder istedenfor ti, var en av grunnene til at studentene ble utropt som «budsjettvinnere» i oktober.

Utvidet studiestøtte fra 10 til 11 måneder skulle først skje i 2015, og var beregnet å ha en kostnad i 2015-budsjettet på 586,4 millioner kroner for en ekstra måned i året med stipend og reisestøtte til studentene. I tillegg var det beregnet at en ekstra måned med lån fra Lånekassen ville innebære 1,8 milliarder ekstra i utlånte midler.

For hver enkelt student ville forslagene innebære at den årlige støttebeløpet kom til å øket fra 94.400 kroner til 105.600 kroner.

- Annen måte å tenke på

En måneds tid etter at Sigbjørn Johnsen presenterte sitt siste statsbudsjett som finansminister, tar Siv Jensen stafettpinnen videre i dag, og presenterer det reviderte statsbudsjettet 10.00.

Da hun møtte et samlet pressekorps i dag tidlig, formulerte seg omtrent som sin forgjenger.

- Det er et ansvarlig og godt budsjett, men dere vil se en annen måte å tenke på, og det er det velgerne har bedt om, uttalte hun.

- Vi har ikke hatt lang tid på oss. I realiteten har vi bare hatt en uke å gjøre de faktiske endringene. Det er ikke lang tid, men vi har gjort vårt beste, sier Jensen til pressekorpset som har møtt opp utenfor huset hennes.

LES OGSÅ: Dagens BSU-ordning gir 22,7 kvm i Oslo

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. 11 måneders studiestøtte ikkehøyest på KrFs agenda

  2. Studenter jubler over 11.000 kroner mer for studenter: Øker studiestøtten til elleve måneder

  3. Budsjettforhandlingene i sluttspurten: 1 av 3 studenter bekymret for egen økonomi

  4. Studentene blant åretsbudsjettvinnere

  5. Dette krever KrF og Venstreav Sivs budsjett