UD vil rydde opp i nødhjelpsavtaler

UD sier de nå vil rydde opp etter avsløringen av en rekke organisasjoners spekulasjon på børs med nødhjelpspenger

FLERE SAKER: Kontrolldirektør Arne Bjørnstad i Utenriksdepartementet sier at antall saker der UD avdekker saker der midler er misligholdt øker fra år til år.
Publisert: Publisert:

- Vi må være sikre på at pengene vi gir til humanitær bistand og utviklinghjelp brukes som de skal. Midler som ikke brukes som forutsatt, skal vi ha tilbake.

Det sier statssekretær Hans Brattskar (H) i Utenriksdepartementet etter avsløringene om at penger gitt til norske hjelpeorganisasjoner er investert i aksjer og andre verdipapirer i utlandet.

Tydeligere avtaler

De siste årene har Utenriksdepartementet avdekket flere saker der humanitær bistand gitt til store norske hjelpeorganisasjoner er investert i aksje- og verdipapirmarkedet på børsen i mottagerlandet. Dette er i strid med regelverket.

Les mer: Nødhjelpen brukt på børs

- Utenriksdepartementet vil nå gå gjennom avtaletekstene vi bruker når vi gir støtte. Betingelsene for bruken må være krystallklar og vi må ha fullt innsyn i hvordan midlene vi gir blir brukt.

Brattskar vil ha klarere avtaler med organisasjonene.

- Avtaleklausuler som hindrer oss fra å kreve pengene tilbake, kan vi ikke lenger leve med. I spesielt grove tilfeller av tillitsbrudd, bør vi kunne kreve hele tilskuddet tilbake, sier Brattskar.

Flere saker

Kontrolldirektør Arne Bjørnstad i UD sier at departementet med jevne mellomrom avdekker saker der midler er misligholdt, og at det fra 2007 har vært en økning fra år til år.

- Saker hvor vi mistenker at midlene er brukt til investeringer har nok økt omtrent jevnt med den totale økningen.

- Tror dere dette er noe vi vil se mer til fremover?

- Jeg vil nok tro at det blir færre av disse sakene etter hvert som det er blitt klarere at vi ikke aksepterer at midler vi gir til humanitære formål eller utvikling investeres, heller ikke midlertidig.

Bjørnstad sier at departementet krever tilbake beløpet som er brukt i strid med forutsetningene.

- Når midler er investert, vil det være summen som er investert. Dette vil vi, hvis avtalen tillater alltid be om, uavhengig av om det ble gevinst eller tap. I en del tilfeller vil vi også kunne be om at gevinsten tilfaller oss.

Les andre saker om nødhjelp:

Publisert:
Gå til e24.no