SPÅR EMIGRASJONSBØLGE: Venter historisk utvandringsbølge fra Irland

Irland står overfor den kraftigste utreisebølgen siden 1980-tallet, spår tenketank.

RASER MOT INNSTRAMMINGER: Tusenvis av irer raste mot myndighetenes kraftige innstramminger i de offentlige utgiftene, under en demonstrasjon i Dublin.

PETER MUHLY
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Etter at irske myndigheter lenge hadde gjort det klart at det ikke var aktuelt for landet å be om hjelp, måtte landet likevel krype til korset og motta kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet i fjor.

Nå vil irene strømme ut av landet i stor stil, på jakt etter jobber de ikke klarer å finne på den kriserammede, grønne øya.

Ifølge en ny rapport fra den Dublin-baserte tenketanken Economic and Social Research Institute (ESRI) står Irland foran den største emigrasjonsbølgen landet har sett siden 1980-tallet.

Landets unge ønsker i stadig større grad å forlate en hverdag som preges av kraftige innstramminger i det offentlige forbruket og høy arbeidsledighet.

I toårsperioden fra april 2010 til april 2012 anslår forskerne at 100.000 irer vil forlate landet (nettoutvandring).

Dette utgjør i overkant av 2 prosent av befolkningen.

Den høyeste nettoutvandringen (utvandring fratrukket innvandring) som så langt er registrert fant sted i 1989. Den gang var det 44.000 flere irer som forlot landet enn som ankom det, ifølge forskerne.

- Dermed er vårt prognose om en gjennomsnittlig årlig utvandring på 50.000 personer høy i historisk sammenheng, til tross for at befolkningen har vokst siden den gang, heter det i rapporten.

Prognosen innebærer at omtrent 1000 flere utvandrer enn som kommer til Irland hver uke.

Liten eksporthjelp

I kjølvannet av kraftige offentlige innstramminger har irske myndigheter rettet fokus mot eksportsektoren for å få fart på økonomien.

- I likhet med i 2010, vil veksten i 2011 og 2012 i stor grad drives av en sterk utvikling i eksportsektoren, mens den innenlandske etterspørselen vil legge en demper, påpeker forskerne.

I 2011 anslås det en vekst i eksporten på 6 prosent, før en vekst på 5 prosent følger året etter. Det bidrar imidlertid lite til å redusere ledigheten.

- Problemet er at den eksportrettede delen av økonomien ikke er særlig arbeidskraft-intensiv, sier Alan Barrett, medforfatter av ESRI-rapporten og ekspert på migrasjon, ifølge Wall Street Journal.

I november 2010 lå arbeidsledigheten i Irland på 13,9 prosent, og landet ligger dermed godt over EU-snittet som på samme tidspunkt var 9,6 prosent, ifølge tall fra Eurostat.

Danny O'Connor, en 21 år gammel snekkerlærling fra Cork, bekrefter inntrykket. Han er allerede i ferd med å pakke for å dra til Australia for å flytte etter en venn som dro for et par måneder siden.

- Det er flere muligheter der. Den irske økonomien kommer til å bli verre før den blir bedre, sier han til Wall Street Journal.

Svakt forbruk

Den økonomiske veksten i Irland anslår å komme på beskjedne 1,5 prosent i år, og på 2,25 prosent neste år.

Forbruket - både privat og offentlig - er en viktig del av forklaringen på at veksten ikke vil være sterkere.

Det private forbruket anslås å falle med 0,75 prosent i år, og med ytterligere 0,5 prosent i 2012.

Særlig usikkerhet knyttet til arbeidsmarkedet, som jobbstabilitet, lønner og beskatning, bidrar til at irene vil holde lommeboken tett til brystet, tror forskerne.

Også det offentlige forbruket ventes å falle ytterligere i år og neste år.

Les også:

Les flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Irene rømmer landet

  2. Ire i Norge:- Vi er på godvei ut av krisen

  3. Kraftigste vekst i Irland på over tre år

  4. Annonsørinnhold

  5. - Irland bedre stilt enn Hellas

  6. GJELDSKRISE I EU: Irland raser tilbake