Strømsjokk for Jens

Statsministerboligen bruker strøm og varme tilsvarende 50 leiligheter.

STRØMSJOKK: Statsminister Jens Stoltenberg foran statsministerboligen. Sistnevnt er et strømsluk.
  • Gunn Kari Hegvik
  • Kjetil Gillesvik
  • Stein Nervik
Publisert: Publisert:

Med fullt oppvarmet garasjeanlegg koster lys og varme i statsministerboligen 400.000 kroner i året.

Da er kostnadene for statsministerboligens varmekabler som skal holde innkjørselen fri for is, holdt utenfor!

I 2007 fikk Jens Stoltenberg (Ap) kraftig kritikk for at han, stikk i strid med regjeringens politikk, varmet opp sin egen bolig på Nordberg i Oslo med oljefyr.

Da han ett år senere flyttet inn i statsministerboligen bak Slottet, kunne statsministeren stolt presentere en miljøvennlig bolig. Oljefyren var kastet ut, og inn var kommet «ren» fjernvarme.

Men det som skulle være en topp moderne miljøvennlig bolig, viser seg nå å være et energi- og pengesluk.

LES OGSÅ: Høye strømregninger regner bort

Mot leverandørens vilje

VG har fått ut Stoltenbergs strømregning fra byggeier Statsbygg. Den viser at det i fjor ble brukt strøm og fjernvarme for 398979 kroner. Av dette koster fjernvarmen 188488 kroner.

Fjernvarmen ble installert mot energileverandør Hafslunds vilje.

- Vedrørende fjernvarmetilknytning er det viktig å få fram at Hafslund ikke ønsket å tilknytte den nye statsministerboligen til fjernvarmenettet, på grunn av svært ugunstige fremføringsforhold for en ny fjernvarmetrasé. Vi strakk oss imidlertid langt for å få det til, da det var et sterkt ønske fra byggherren å benytte fjernvarme, sier Kjell Stamgård, informasjonssjef i Hafslund til VG.

Hverken Statsministerens kontor eller Statsbygg vil gå inn på hvem det var som, på tross av rådet fra energileverandøren, krevde at boligen skulle kobles til fjernvarmenettet.

- Jeg er ikke kjent med at Hafslund skulle være imot å knytte anlegget til fjernvarme og kan ikke kommentere det, sier Hege Njaa Rygh i Statsbygg til VG.

Stort forbruk

Statsministerboligen ble totalrenovert i 2008, og dette arbeidet ble utført etter kravene i teknisk forskrift fra 2007. Den krever at boliger skal ha et maksimalt årlig energiforbruk på 127 kilowattimer (kWh) per kvadratmeter. Men statsministerboligen har et over dobbelt så stort energiforbruk per kvadratmeter, som det forskriftene krever:

I 2011 var energiforbruket på den 1750 kvadratmeter store statsministerboligen på 282,87 per kvadratmeter.

I en oversikt VG har fått fra Statsbygg, er det spesifisert at boligens energiforbruk inkluderer oppvarmet garasje.

- Utgifter til å holde oppkjørselen fri for snø var med i vårt regnskap frem til 2009. Nå er dette ikke lenger med i vårt energiregnskap, sier Njaa Rygh.

- Hva skyldes det høye forbruket?

- Statsministerboligen har en rekke spesialfunksjoner som ikke finnes i ordinære boliger. Det gir høyere forbruk, sier Njaa Rygh.

- Hva slags spesialfunksjoner snakker vi om?

- Spesialfunksjoner blant annet innen sikkerhet. Mer presis kan jeg ikke være.

LES OGSÅ: Strømprisene senker Hafslund-resultatet

Langt fra kravet

Trondheim Boligbyggelag har på oppdrag fra VG regnet ut hvor mange leiligheter de kunne gitt energi til for summen det koster å gi strøm og fjernvarme til huset statsministeren bor i.

- Statsministerens forbruk tilsvarer energi til cirka 50 leiligheter på 61 kvadratmeter, sier Jomar Skov Jenssen, forvaltningsleder i Trondheim Boligbyggelag (TOBB) til VG.

Regnestykket er med utgangspunkt i Møllenberg Borettslag i Trondheim sentrum, hvor gjennomsnittlig strømforbruk er 9438 kWh per leilighet.

Da statsminister Jens Stoltenberg i vår la frem klimameldingen satte regjeringen krav om at alle nye hus fra 2015 skal tilfredsstille en såkalt passivhusstandard. Statsministerboligen er langt fra dette:

I Trondheim bygger Heimdal Bolig AS Miljøbyen Granåsen, som er Nordens største utbygging av passivhus.

- Vi antar at strømforbruket i statsministerboligen ville kunne gitt strøm og varme til 89 blokkleiligheter på 70 kvadratmeter, sier prosjektleder Kristian Hals Stensrud til VG.

Han har da regnet med en strømpris på 80 øre per kWh - som var nær gjennomsnittsprisen i 2011. Også Trondheim Boligbyggelags eksempel tar utgangspunkt i den prisen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Borettslagene er ikke med i regjeringens strømpakke: – Ekskluderer én million mennesker

  2. Elbileiere i store hus sparer mest på strømpakken

  3. Nå blir det kaldere: Slik sparer du mest strøm

  4. Regjeringen med krisepakke til strømkundene

  5. Nytt datasenter skal gi varme til en hel by