Raymond Johansen (Ap):Boligbransjens profittkrav stopper nødvendig utbygging

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kritiseres av boligbransjen for manglende regulering av tomter, men mener bransjen selv bidrar til problemet når profittkravet stopper nødvendig fortetting av byen.

Raymond Johansen (Ap) oppfordrer boligbransjen til å senke profittkrav for å sikre nødvendig boligbygging i Oslo.

Foto: Frode Hansen VG
  • Camilla Knudsen
Publisert:

Sjefen for Selvaag Bolig åpnet Norges Eiendomsmeglerforbund-konferansen «Boligmarkedet 2019» med å kritisere Oslo kommune for manglende reguleringsinteresse. Byrådsleder Raymond Johansen mener derimot bransjen må ta større ansvar slik at det bygges også på mindre attraktive områder i Oslo.

– Vi har mange områder som er klare, men der profittmarginen ikke anses som høy nok, sier han til E24, og legger til at bransjen må være med å tenke nytt for å sikre en mer sosial boligbygging.

Han trekker fram Obos-prosjektet på Ulven som et eksempel på nytenkning i bransjen som kan få flere unge inn i boligmarkedet.

Les også

Boligprodusenter: – Bransjen er sterkt utsatt for konsolidering

– Et problem

Obos tilbyr der boliger til en lavere pris mot at Obos får retten til å kjøpe den tilbake når den skal selges, men til en justert pris.

– Det er et problem at utbyggerne ikke tror de kan tjene nok på tomtene som blir regulert. Profittmarginene er enorme når de bygger ut Tjuvholmen og Bjørvika, men når vi ønsker at de skal fortette mer i Groruddalen, så er prisene mye lavere og profittmarginene mindre, og da prioriteres ikke det. Her oppfordrer vi bransjen til å ta mer ansvar, sier Johansen.

Han understreker at de nå har stort fokus på regulering og at det kommer flere store prosjekter i år, men innrømmer at det er rom for forbedring på reguleringsfronten.

– Problemet er at boligbyggingen er veldig markedsstyrt, sier byrådslederen, som håper boligpolitikk blir sentralt i den kommende valgkampen.

Selvaag-sjefen etterlyser samarbeid

Selvaag-sjef Olav H. Selvaag er i stor grad enig om behovet for rimeligere boliger i Oslo, men mener krav om salgsandel og byggekostnader begrenser.

Adm. direktør Olav H. Selvaag i Selvaag Bolig åpner for samarbeid med myndighetene for å sikre rimeligere boliger.

Foto: Selvaag Bolig

– Gitt at man ikke greier å finne noe kreativt enten på utnyttelse eller tar utbyggingsgrep i de områdene hvor boligprisen er lave, så er det vanskelig å komme i gang der, sier han til E24.

Han etterlyser samarbeid mellom kommunen og utbyggere i vanskelige områder.

– Det er absolutt mulig å stimulere til bygging i de områdene hvis kommunen kan bidra med for eksempel infrastruktur som offentlig transport, kreative måter å finansiere byggeprosjekt i en tidlig fase og kanskje samarbeid med Husbanken, sier han videre.

Selvaag-sjefen melder for øvrig om gode tider i nyboligsalget på starten av året.

– Vi har hatt godt salg på starten av året etter at nyboligmarkedet kom ordentlig i gang igjen i 2018, sier han.

Les også

Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene

Les også

Foreldre-varsku etter «fantasipriser» på krypinn

Les også

Prisrekord på Grünerløkka

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Selvaag Bolig

Flere artikler

  1. Full strid om nye kommunale boligkjøp i Oslo: – Forrige gang gikk det helt over styr

  2. Truer med skjenkestopp i Oslo: - Stor fare for smitte på serveringssteder

  3. Oslo kommune viderefører alle coronatiltak

  4. Annonsørinnhold

  5. Frykter enda mer smitte - vil slå ned på drikking i parkene

  6. Johansen: Myndighetene må gripe inn i flytrafikken