Kronekursen

Kronen faller til det svakeste mot euro siden 2008

Handelskrig med dystre utsikter for den globale økonomien tynger den norske kronen, som nærmer seg det svakeste nivået noensinne.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Den norske kronen svekker seg ytterligere onsdag morgen til 10,13 mot euro. Det er det svakeste siden bunnrekorden i finanskriseåret 2008 på 10,17.

Mot dollaren svekker kronen seg til 9,18, som er det svakeste på 18 år.

For folk flest betyr en svakere krone at utenlandsreiser blir dyrere, og at det koster mer å handle fra utlandet. Bedrifter og institusjoner som er avhengig av importert utstyr, vil også få økte kostnader. Norsk eksport kan derimot dra nytte av svakere krone, ved at norske varer blir billigere i utlandet og lettere å få solgt.

– Kronesvekkelsen fortsetter og vi ser for oss at det vil bli ny «all time high» denne høsten, sier valutastrateg Kjetil Martinsen i Swedbank til E24.

Swedbanks valutastrateg Kjetil Martinsen

Swedbank

Han peker særlig på handelskrigen mellom USA og Kina som forklaring bak kronesvekkelsen. Swedbank har i likhet med flere andre meglerhus liten tro på noen omfattende handelsavtale mellom stormaktene med det første.

– Denne høsten blir en ordentlig brytningstid for kronekursen, sier Martinsen, som venter at kursen vil bikke 10,20 mot euro i løpet av de tre måneder. Han utelukker imidlertid ikke at kronen kan gå mye svakere enn det.

DNB Markets tror også på 10,20 og Nordea Markets har et estimat på 10,25 ved årsslutt.

Handelskrigen viktigere for kronen enn brexit

– Det er veldig lite interesse for å kjøpe norske kroner nå, til tross for positive signaler rundt brexit, sier Martinsen.

EU og Storbritannia arbeider nå på spreng for å enes om en avtale for brexit. Fristen er 31. oktober, men for å rekke det, bør det foreligge et avtaleutkast før EU-toppmøtet torsdag.

Både euroen og det britiske pundet har styrket seg de siste dagene med økt håp om en avtale. Kronen har gått i motsatt retning.

Martinsen påpeker at handelskrigen for øyeblikket har mer å si for kronekursen enn brexit. Det er fordi handelskrigen demper den globale veksten, og trekker med seg etterspørselen etter olje i dragsuget. Oljeprisutviklingen er viktig for norsk økonomi og dermed en sentral faktor for kronekursen.

Onsdag formiddag ligger prisen på Nordsjøolje på i underkant av 59 dollar per fat, over 20 dollar lavere enn på samme tid i fjor, ifølge data fra Infront.

Helgens handelssamtaler mellom USA og Kina har foreløpig ikke resultert i viktige avtaler, og usikkerheten vedvarer.

Les også

Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

Les på E24+

Les også (+): Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Euro
 3. Kronekurs
 4. Norsk krone
 5. Swedbank
 6. Handelskrig
 7. Brexit

Flere artikler

 1. Kronen faller til tidenes svakeste nivå mot euroen

 2. Kronen ofte svakest i desember: Julehandel i Sverige kan bli dyrere jo lenger du venter

 3. – Svak krone er ett av de viktigste bidragene til sjømateksporten

 4. Kan gi dyrere mat og klær: Kronen svekkes etter nytt fall i oljeprisen

 5. Midtøsten-uro svekker kronen tross oljeprishopp: – Ikke noe man ønsker å sitte med