USA-forfulgt iransk tankskip ligger utenfor Syria

Nettsiden Marine Traffic, som følger bevegelsene til skip over hele verden, har fastslått at skipet Adrian Darya 1, som tidligere het Grace 1, har saktnet farten og ligger nesten stille utenfor Syria.

URO I MIDTØSTEN: Oljetankeren Adrian Darya 1 har havnet midt i konflikten mellom USA og Iran.

Foto: Skjermdump/Marine Traffic
Publisert:

Skipet har ikke oppgitt noen destinasjon for lasten på 2,1 millioner fat olje til en verdi av 130 millioner dollar, tilsvarende 1.185 millioner norske kroner.

Wall Street Journal skriver at skipet vil laste over oljen til mindre skip, som så vil frakte oljen over til Syria. Et slikt grep vil trolig være i strid med avtalen, skriver avisen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Tankkrigen i Persiabukta: Missiler, penger og uutholdelig varme

Skipet har tidligere hatt de tyrkiske havnebyene Mersin og Iskenderun som destinasjoner.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusogulu uttalte under et besøk til Oslo at oljetankeren er på vei til Libanon, ifølge Al Jazeera. Dette er senere avvist av Libanons energiminister Nada Boustani i en melding.

Skipet ble holdt tilbake i flere uker i Gibraltar på grunn av mistanke om at oljelasten den hadde om bord var på vei til Syria, noe som ville vært et brudd på EUs sanksjoner.

Skipet ble til slutt sluppet fri og seilte østover i Middelhavet, men USA protesterte og advarte alle andre land mot å ta det imot.

Det har vært urolig i regionen i det siste, blant annet gjennom angrep på flere skip i Omanbukta. Iran har blant annet beslaglagt utenlandske fartøy.