Kronekursen

Tror kronestyrkingen kan ta pause

Kronen har styrket seg betraktelig fra de dramatiske bunnivåene i mars, etter en oppgang i oljeprisen. Men Nordea Markets blir ikke overrasket om styrkingen nå tar en pause.

Dette er den nye seddelserien fra Norges Bank.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Kronekursen styrker seg med noen øre mot de store valutaene etter en oppgang i oljeprisen til 36 dollar fatet. Tirsdag morgen er dollaren verdt 9,99 kroner og euroen 10,92 kroner.

Dermed nærmer kronen seg nivåene ved nyttår, da en euro var verdt 9,83 kroner ved nyttår, mens dollaren lå på 8,76 kroner.

– Kronekursen svekket seg litt i går, på tross av godt sentiment i markedet og noe høyere oljepris. Over natten er oljeprisen opp til over 36 dollar per fat, og det bør slå ut i en noe sterkere krone i dag, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i et morgennotat.

Coronakrisen og oljeprisfallet gjorde mars til en krisemåned for kronen, der verdien av en euro passerte både 11, 12 og 13 kroner før Norges Bank grep inn og kjøpte kroner i markedet for å dempe fallet. Dollaren var på det verste oppe i over 12 kroner.

Tror ikke på videre styrking

Siden mars har oljeprisen tatt seg opp fra rundt 20 dollar fatet, og kronen har styrket seg noe igjen. Den norske valutaen ligger imidlertid fortsatt på historisk svært svake nivåer. Før 2020 hadde euroen bare vært over 10 kroner i korte perioder, mens dollaren hadde vært oppe i rundt 9,50 kroner.

– Den nærmeste tiden blir vi imidlertid ikke overrasket om kronekursstyrkingen tar en pause, skriver Bernhardsen.

– Det er trolig begrenset med videre oppside i oljepris, og utsikter til økende spenning mellom USA og Kina øker risikoen for en urolig periode i aksjemarkedet. Det vil ikke være bra for den norske kronen, legger han til.

Les også

Norges Bank grep inn i kronen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Norsk krone
 3. Kronekurs
 4. Oljepris
 5. Euro
 6. Dollar
 7. Joachim Bernhardsen

Flere artikler

 1. Tror ikke på krone-comeback: Hedgefond styrer fortsatt unna

 2. Kan gi dyrere mat og klær: Kronen svekkes etter nytt fall i oljeprisen

 3. Sterkeste krone siden juli 2019: – Tror den har mer å gå på

 4. Kronen svekkes etter oljepris- og børsfall

 5. Nordea Markets om kronen: Vær forberedt på et ruglete 2022