Nedgang ved ukestart på de asiatiske børsene

Børsene i Asia startet nok en uke negativt. Shanghai-børsen er ned mer enn to prosent mandag morgen.

RØDT: Det er knyttet stor usikkerhet til det asiatiske markedets fremtid.
Publisert:

Flere uker med ustabilt aksjemarked i Kina preger de asiatiske børsene mandag morgen.

SI300-indeksen i Shanghai gikk ned med 2,61 prosent like etter klokken seks, mens Shanghai Composite Index falt med 0,89 prosent i løpet av de første minuttene med handel mandag.

Da de amerikanske børsene stengte fredag, var de fortsatt preget av frykt for økonomisk nedgang i Kina. Likevel har den amerikanske sentralbanken varslet at det kan gå mot en renteøkning i september og desember.

Da Nikkei 225-indeksen i Japan åpnet mandag, falt den 129,34 poeng til 19.006,98 poeng, og er ned 1,89 prosent.

Hang Seng-indeksen i Hongkong falt også ned 0,77 prosent mandag morgen.

Aksjefallet som nå sprer seg over Asia, skal ha kommet etter medierapporter om at kinesiske myndigheter ikke lenger ønsker å gripe inn i aksjemarkedet, melder CNBC, som viser til artikler i Financial Times i helgen.

Les også

Dette betyr Kina-fallet for Norge

Usikkerhet påvirker hele markedet

Forrige uke opplevde flere av de asiatiske børsene et voldsomt fall. Fastlandsbørsen i Shanghai var ned mer enn 8 prosent forrige uke, det største fallet siden 2007. Fallet spredte seg til den amerikanske og europeiske handelen forrige uke.

– Markeder verden rundt er i en slags ond sirkel nå, sa analytiker Gui Haomin fra Shenwan Hongyuan til nyhetsbyrået AFP, og spår at de kinesiske aksjene vil fortsette å falle i nærmeste framtid. Aksjemarkedet i Kina hadde steget 150 prosent i løpet av 12 måneder før det kollapset i midten av juni.

Nedkjøling av den kinesiske økonomien vil kunne gi store konsekvenser langt utenfor landets grenser. Kina er en massiv aktør i råvaremarkedene, og en viktig handelspartner for en rekke land.

I Norge har blant annet Norsk Hydro opplevd økt usikkerhet rundt aluminiumprisene, mens mulighetene for svakere tempo i den kinesiske økonomien har tynget oljemarkedet.

Les også

USA gir vind i seilene til Asias børser

Tilfører likviditet

Kinesiske myndigheter har den siste tiden innført flere tiltak i landet som følge av frykten for at Kinas økonomi vokser saktere enn antatt. Den kinesiske sentralbanken lot blant annet valutaen svekkes 11. august, i et forsøk på å øke eksporten.
Tiltakene inkluderer også at investorer som eier mer enn fem prosent ikke lenger får lov til å selge og at statlig eide investeringsfond kjøper aksjer i markedet.

Sentralbanken fortsetter også å tilføre fastlandsøkonomien stimulanse i form av likviditet, i et forsøk på å forhindre kapitalflukt ut av landet. Forrige uke ble det klart at den kinesiske sentralbanken ønsket å tilføre ytterligere 150 milliarder yuan i likviditet.

Det tilsvarer 23,4 milliarder dollar, og er den høyeste tilførselen av likviditet siden januar 2014.

Les også

Nettmøte med Asia-økonom: – Mye som indikerer Kina-krise

– På vei mot resesjon

Storbanken Citigroup tror kinesisk økonomi kan være på vei mot resesjon, som følge av at myndighetene ikke vil gripe inn tidsnok med de nødvendige tiltakene. Ifølge Willem Buiter, sjefsøkonom i Citigroup, ligger Kinas økonomiske vekst et sted rundt 4,5 prosent eller mindre, og ikke de syv prosentene som myndighetene rapporterer, skriver Bloomberg. Buiter mener kinesiske myndigheter vil prøve å gjøre noe med situasjonen, men mener det ikke vil holde.

– De vil reagere, men det vil være for sent til å unngå en resesjon, noe som trolig vil medføre at verdensøkonomien blir dratt med på lasset til en global vekstrate på to prosent. Jeg vil definere det som en global resesjon, sier Buiter.

En resesjon blir vanligvis brukt som betegnelse på en økonomi som en opplever en negativ økonomisk vekst i minst to kvartaler på rad. Buiter sier til Bloomberg at dersom den kinesiske økonomien kun vokser med fire prosent, ifølge de kinesike myndighetene, er det snakk om en resesjon.

Les også

Storbank tror på «resesjon» i Kina

Flere tiltak er ventet

Det er knyttet spenning til om kinesiske myndigheter vil komme med enda flere tiltak for å motstå en større nedtur. Det kan være flere rentekutt, endringer i valutapolitikken eller andre reguleringer.

Mange går også nå og venter på hva som vil skje med den amerikanske styringsrenten, som den amerikanske sentralbanken har indikert at vil økes. Det antas at rentemøtet i september kan være tidspunkt for den første renteøkningen, men usikkerheten i Kina har skapt tvil om dette. Dollaren svekket seg kraftig mandag 24. august, på grunn av frykten for at det ikke kommer en renteøkning.

Les også

Oljefondet om Kina-uroen: – Det skaper usikkerhet

Les også

USA gir vind i seilene til Asias børser

Les også

Kilder til Bloomberg: – Kina har grepet inn i aksjemarkedet

Les også

Oljeprisene med største byks siden finanskrisen

Publisert: