Bankene varsler låneinnstramming - kan bli den største på flere år

Norges Banks utlånsundersøkelse viser at lånepraksisen strammes til overfor husholdningene. – Det kan bli en reell innstramming som bremser boligmarkedet, tror sjefanalytiker.

KAN BREMSE BOLIGMARKEDET: Innstrammingene kan bremse boligmarkedet, tror sjeføkonom.
Publisert:

Etter Finansdepartementets endringer i boliglånsforskriften fra januar, melder nå bankene at de venter en låneinnstramming overfor husholdningene.

I første kvartal ser bankene i Norges Banks utlånsundersøkelse for seg at kredittpraksisen strammes inn, noe nesten alle begrunner med endringene i forskriften.

– Ventet å se dette

– Dette er ikke noe stort sjokk, gitt at det har kommet nye regulatoriske innstramminger. Vi ventet å se dette i dag, men vi ser at bankene viser til at det blir en reell innstramming fra og med første kvartal, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.

Det bankene melder at de vil stramme inn på, er betingelser om maksimal gjeld i forhold til inntekt, maksimal gjeld i forhold til boligverdi og bruken av avdragsfrihet.

Les også

Slik vil Ap ramme boligspekulantene

– Det meldes at det kommer en ganske reell innstramming overfor husholdningene. Undersøkelsen kan helle i retning av at kanskje spesielt lån i forhold til inntekt blir en reell innstramming, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

LÅNEINNSTRAMMING: - Bankene viser til at det blir en reell innstramming, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Meldingene fra bankene om låneinnstramming peker i retning av en dempende effekt på bolig- og kredittmarkedet, tror Hov.

– Retningen er at det bidrar til å legge en demper på kredittveksten og boligprisveksten. Men det er vanskelig å tallfeste hvor stor effekten er, sier han.

Det kan bli en reell innstramming som bremser boligmarkedet, sier Bruce.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen tror mye blir som før for mange husholdninger.

– For de fleste husholdningene fortsetter det egentlig som det gjorde før årsskiftet, selv om det sies at det strammes inn. Men det er noen grupper som rammes av kravet om maks lån på fem ganger inntekt, sier han.

Største på flere år

Hov i Handelsbanken viser at innstrammingene som forventes (se figur under) er den mest markante siden 2008. Skulle forventningene slå til, blir innstrammingen den største siden 2012.

saken fortsetter under

Figuren viser at det ikke har vært forventet større innstramming (lys blå tynn linje) siden 2008. Skulle forventningene slå blir innstrammingen den største siden 2012 (mørk blå stolpe).

– Den forventede innstrammingen i kredittpraksis er den største siden finanskrisen, sier Handelsbanken-økonomen.

Mens utlånsmarginen til husholdningene, altså renteforskjellen på det bankene låner inn og ut for, falt litt i fjerde kvartal, er bankenes forventning høyere utlånsmarginer og utlånsrenter i første kvartal.

Les også

Her kan du leie for å kjøpe bolig

Bankene i undersøkelsen fremhever at faktorer som finansieringskostnader, konkurransesituasjonen og regulatoriske endringer ligger bak forventningen.

– Kan bli en reell innstramming

Boliglånsforskriften ble innført for å motvirke risikoen stigende boligpriser og gjeldsvekst utgjør for norsk økonomi.

De viktigste punktene i denne er:

● Kjøpere av sekundærbolig i Oslo må ha 40 prosent egenkapital for å få lån. I resten av landet blir kravet om 15 prosent videreført.

● Kundens samlede lån skal ikke overstige fem ganger brutto inntekt.

● Man åpner fortsatt for at inntil 10 prosent av volumet av innvilgede lån per kvartal kan være lån som ikke oppfyller forskriftskravene.

● I Oslo begrenses bankenes mulighet til å innvilge lån som bryter med kravene, til 8 prosent av verdien av samlede utlån eller inntil 10 millioner kroner per kvartal.

Les også

Titusener tåler ikke et lite rentehopp

Les også

Danske Bank-sjef avlyser boligprisfest

Les også

Italienske småsparere kan tape opp til 18 milliarder kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om