Venstre: Enige om ny transportplan

RØST (VG) Venstreleder Trine Skei Grande bekrefter overfor VG at forhandlingene om ny Nasjonal transportplan er i boks og avsluttet.

I BOKS: Ny nasjonal transportplan er ferdigforhandlet og vil bli presentert på torsdag. Det bekrefter Venstreleder Trine Skei Grande.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Bjørn Haugan
 • Stella Bugge
Publisert:

– Jeg er meget godt fornøyd med den avtalen vi har kommet frem til og jeg gleder meg veldig til at vi skal legge den frem på torsdag, sier Trine Skei Grande til VG.


Etter det VG erfarer er det i milliarder den mest omfangsrike transportplanen noensinne og det skal komme store nye satsinger innenfor blant annet jernbane.

– Noen detaljer gjenstår

Morten Stordalen, som sitter for Frp i Stortingets transportkomité, sier til VG at ikke alle detaljene er spikret ennå.
– Det aller meste er på plass, men det gjenstår noen detaljer. Men det er ikke noe som står til hinder for at vi blir enige. Jeg tror det norske folk kan glede seg fremover – i alle fall de som er opptatt av samferdsel, sier Stordalen.
Ifølge Stordalen kommer ikke den endelige transportplanen før nærmere påske.
– Hele NTPen kommer i hvert fall ikke på torsdag, sier Stordalen.

Etter det VG erfarer er det i milliarder den mest omfangsrike transportplanen noensinne og det skal komme store nye satsinger innenfor blant annet jernbane.

TV 2 har tidligere rapport at samarbeidspartiene skal ha blitt enige om å sette av 928,7 milliarder kroner til samferdselsprosjekter over de neste tolv årene. Kanalen melder også at regjeringen finansierer halvparten av kostnadene ved en ny T-banetunnel i hovedstaden, samt at det er enighet om en ny Oslo-tunnel for jernbanen.


Disse opplysningene er ikke bekreftet.

Avslører godbitene

Statsminister Erna Solberg annonserte tirsdag ettermiddag fire prosjekter i Hordaland som prioriteres i ny Nasjonal Transportplan (NTP).
Disse er strekningen E16 mellom Arna og Stanghelle, Ringvei Øst fra Arna til Vågsbotn, Sotrasambandet og Hordfast, tross høye kostnader.
– En betydelig del av pengene i NTP kommer til å bli brukt i Hordaland de neste årene. Først og fremst fordi det er mange store og viktige prosjekter vi skal realisere, sa Solberg da hun møtte pressen på Arna stasjon tirsdag.
Ett av disse er Sotrasambandet.
– Det skal vi altså bygge så raskt som mulig. Det er inne som fullfinansiert OPS prosjekt i første del av neste planperiode, sa Solberg.

Og tidligere tirsdag lovte Erna 2,4 milliarder til ny flyplass i Bodø.

Les også

Dobling av eiendomsskatt i Oslo i 2017

Prislapp på flyplassen

Flyplassen skal stå ferdig i 2025, og vil koste mellom 4,5 og 5 milliarder kroner. Planen er å flytte dagens rullebane omtrent to kilometer sørover, noe som skal gi areal til å bygge en helt ny bydel der flystripen er nå.
Tidligere denne uken ble det klart at samarbeidspartiene regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre var enige om de store linjene i den nye transportplanen, og nå er også de siste detaljene på plass og avtalen i boks ifølge Trine Skei Grande.
Mandag kveld møttes partiene på Stortinget, men da kom de altså ikke helt i mål.

I forslaget til ny Nasjonal transportplan (NTP) for årene 2018–2029 ble de siste strekningene i Intercity-triangelet skjøvet ut av ut av prioriteringslisten.

Les også

Venstre vil stanse oljefondets aksjeforvaltning

Les også

Oljehovedstaden sikrer seg statens nye investeringsselskap

Les også

– En strategi for fremtidens jobber

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Jernbane
 2. Trafikk
 3. Trine Skei Grande
 4. Erna Solberg
 5. Solberg-regjeringen
 6. Venstre (V)
 7. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Solberg om nasjonal transportplan: Skal bruke 1000 milliarder kroner

 2. TV 2: Nær 1.000 milliarder til ny transportplan

 3. Regjeringen varsler 23,7 milliarder til ytterligere tre samferdselsprosjekter

 4. Aps tog-regnestykke går ikke opp

 5. Venstre sier ja til regjeringsdeltakelse – får ja fra Frp