RENTEMØTE ONSDAG: Tror Norges Bank overrasker markedet

Markedet priser inn et rentehopp i juni som ikke vil komme, mener Nordeas økonomer.

TROR PÅ BRATTERE RENTEBANE: Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets tror rentehoppet blir utsatt til august. Deretter vil renten heves raskere enn tidligere anslått.

Hoen, Espen Sjølingstad
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

På onsdagens rentemøte vil sentralbanksjef Øystein Olsen for andre gang holde renten i ro på 2 prosent.

Der får den ligge til rentemøtet i juni, da den vil bli hevet til 2,25 prosent, ifølge prisingen i kredittmarkedet.

- Der tror vi markedet vil bli overrasket. Vi tror Norges Bank vil legge opp til at den neste rentehevingen først kommer i august, sier seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets til E24.

Selv tror hun imidlertid sentralbanken vil måtte gå tilbake på dette, og heve renten i juni likevel.

Det er særlig rentemøtet i den europeiske sentralbanken (ESB) som har økt troen på en juniheving i kredittmarkedet, mener Boye.

Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet holdt renten uendret, men uttalte samtidig at banken må utvise «sterk årvåkenhet» («strong vigilance») fremover.

Les også: Tre skjær i sjøen for Norges Bank

Dette øker forventningene til at renteheving står på trappene, ettersom denne ordlyden tidligere har medført renteheving på neste møte.

For ESB vil det være på møtet i april.

Det betyr imidlertid ikke at Øystein Olsen vil følge etter med det første, mener Boye.

STERKT ÅRVÅKEN: Eurolandenes sentralbanksjef, Jean-Claude Trichet, mener at banken må utvise «sterk årvåkenhet» fremover. Dermed øker forventningen om en heving av eurorenten på neste møte i april.

JOHN THYS

- Vi tror markedet har for høye forventninger til hva som blir følgene av en aprilheving av eurorenten. Vi tror ikke det vil få så stor påvirkning på den norske styringsrenten på kort sikt, basert på handlingsmønsteret til Norges Bank gjennom historien.

Hun tror det er viktigere at kronen den siste måneden har vært 2,5 prosent sterkere enn antatt.

Boye legger til at forventningene til renten hos handelspartnerne har tatt seg opp. Det vil imidlertid ta tid før det nøytraliserer effekten av sterk krone, anslår seniorøkonomen.

I tillegg har pengemarkedsrenten ligget nesten 0,20 prosentpoeng høyere enn det sentralbanken så for seg i første kvartal.

- Det trekker også rentebanen ned den nærmeste tiden, sier Boye.

Rentefall

Resultatet av den utsatte renteoppgangen vil bli et fall i de korte rentene, i det Olsen legger frem Norges Banks nyeste pengepolitiske rapport, mener Boye.

I en rapport tirsdag skriver Boye sammen med Nordeas sjefstrateg Erik Bruce at kronen kan stå foran en svekkelse, i det aktørene oppdager at renten ikke ligger an til å stige på junimøtet som ventet.

Etter tirsdagens kraftige børsfall og flukt mot sikkerhet i finansmarkedene, sammen med en svekkelse av kronen, er hun imidlertid ikke like sikker.

- Kronen har svekket seg kraftig både mandag og tirsdag, så det kan hende at mye av kronesvekkelsen er tatt ut allerede. All uroen i Japan og Midtøsten bidrar til å sette rentemøtet litt i skyggen.

Etter junimøtet ligger renteoppgangen an til å bli brattere enn tidligere anslått, tror Nordeas økonomer.

«Etter hvert vil høyere renter ute, sterkere vekst og inflasjon trekke renteprognosen opp», heter det i rapporten signert av Bruce og Boye.

VENTER HØYERE RENTE: Økonomene tror renten vil stige til mellom 2,25 og 2,75 prosent før årsskiftet, ifølge en Reuters-undersøkelse.

Onsdag klokken 14.00 offentliggjør Norges Bank sin rentebeslutning, samt ny pengepolitisk rapport. E24 dekker saken.

Les flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Nordea: - Ingenrenteøkning i 2013

  2. Nordea tror på kraftig rentekutt

  3. Neste uke skal renten opp

  4. Annonsørinnhold

  5. Rentepause i Europa

  6. Tror Qvigstad på 2,5, går renten opp