KRISE I LATVIA: DnB Nor-analytiker: - DnB Nor taper over 5 milliarder i Baltikum

Men det skaper ingen krise for den norske storbanken.

SATSET 88 MILLIARDER I ØST: Konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor bør ikke frykte en devaluering av Latvias valuta, mener analysesjef Bengt Kirkøen i Fondsfinans. Han mener investorene har forberedt seg og anbefaler kjøp av aksjen.
Publisert:

Latvia er i en dyp økonomisk krise og det går rykter om devaluering av landets valuta, lat. Torsdag morgen ligger kursen på 0,709 lat per euro. Renten som bankene tar for å låne penger av hverandre er om lag 25 prosent, noe høyere enn onsdag.

Etter kraftig kursoppgang tidligere i uken har nå DnB Nor-investorene tatt situasjonen i Latvia inn over seg. Den norske banken har store lån utestående i landet. DnB Nor-kursen

OSE

DNBNOR

faller 3,2 prosent torsdag, etter å ha falt 8,2 prosent onsdag.

Følg DnB Nor-kursen minutt for minutt på E24 Børs

- DnB Nor har 23 milliarder kroner i utlån i Latvia, og 57 milliarder i utlån i Baltikum. Totale utlån i DnB Nord er 88 milliarder, sier analysesjef Bengt Kirkøen i meglerhuset Fondsfinans til E24.

- Tapene overstiger 10 milliarder

Han mener banken undervurderer noe hvor store tapene blir.

- DnB Nor har selv sagt at de regner med tap på 3-4 milliarder kroner av utlånsporteføljen på 88 milliarder i DnB Nord i 2009, og guidet for at det blir større tap i 2010. Selv har jeg noe høyere tapsavsetninger i år, rundt 4,5 milliarder kroner. Samlet vil tapene derfor antagelig overskride 10 milliarder i DnB Nord i 2009 og 2010, så dette er ikke ubetydelig beløp for DnB Nor, sier Kirkøen og legger til:

- Man bør likevel huske at DnB Nor kun eier 51% av DnB Nord, slik at nettoeffekten av nedskrivningene blir kun halvparten av brutto avsetningene.

Les også:

- Har ikke sett det verste i Latvia

Han mener situasjonen i Latvia blir verre men tror dette allerede er priset inn i kursen.

- Vi har ikke sett det verste fra Latvia enda, men jeg tror de fleste investorene i DnB Nor allerede har priset inn betydelige nedskrivninger knyttet til DnB Nord. Baltikum har vært i fokus lenge, da dette området er et av de store usikkerhetsmomentene for DnB Nor, sier analysesjefen.

Latvias statsminister Valdis Dombrovskis unngår torsdag spørsmål om devaluering av landets valuta lat.

Les mer:

- Det er foreløpig gjettverk hva effektene av en eventuell devaluering blir. For DnB Nor sin del så blir det interessant å se hvor store nedskrivninger de må ta, sier Kirkøen.

Svenske investorer ligger foran

Han er forbauset over at ikke DnB Nor-kursen har gått mer i takt med de svenske bankene som også har store lån i Baltikum.

- Det har stått i svenske aviser i over en uke om situasjonen i Latvia og svenske bankers eksponering. Særlig SEB og Swedbank er høyt eksponert og har falt kraftig på børsene. Dette temaet burde derfor ikke være nytt, sier Kirkøen og legger til:

- Det som heller er overraskende er at DnB Nor-kursen har gått så sterk den siste uken, mens det har vært fokus på Latvia. DnB Nor-kursen har gått stikk motsatt av de svenske bankene som er eksponert i Baltikum. Kursen steg blant annet 11 prosent tirsdag, så det var ikke unaturlig med en korreksjon onsdag. Ser man det med et ukes-perspektiv så er kursen tilnærmet uendret.

17 prosent oppside

Fondsfinans har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 60 kroner på DnB Nor-aksjen. Det tilsier en oppside på 17 prosent fra torsdagens kurs på 51,3 kroner.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities mener bekymringene for DnB Nors eksponering mot Baltikum er overdrevet.

- Den potensielle akilleshelen for DnB Nor er på ingen måte Baltikum. Den betydelige eksponeringen mot shippingsektoren er en mye mer avgjørende sårbarhet for banken, sier han til E24.

Flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om