Amerikansk lovforslag kan ramme Huawei og ZTE

Tverrpolitisk samarbeid for å hindre eksport til blant andre Huawei og ZTE.

Foto: Steve Marcus Reuters
  • André Haugen
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Republikanere og demokrater har gått sammen om et lovforslag som vil forby eksport av amerikanske deler til selskaper som bryter med USAs sanksjoner eller lov om eksportkontroll.

Kinesiske Huawei og ZTE er nevnt ved navn i forslaget, ifølge Reuters.

USA ser med skepsis på begge selskapene på grunn av en frykt for at utstyret deres kan brukes til å spionere på vegne av kinesiske myndigheter.

– Huawei er i praksis Kinas kommunistpartis etterretningsarm hvis grunnlegger og administrerende direktør var en ingeniør for Folkets frigjøringshær, sier den republikanske senatoren Tom Cotten, som er én av dem som står bak lovforslaget, i en uttalelse.

Les også

Huawei bygger sikkerhetssenter i Norge

Lovforslaget ble kunngjort like før Wall Street Journal skrev at påtalemyndigheten i USA etterforsker Huawei for å angivelig ha stjålet forretningshemmeligheter.

– Hvis kinesiske telekomselskaper som Huawei bryter med våre sanksjoner eller lov om eksportkontroll, fortjener de intet mindre enn en dødsdom – noe dette vil gi, fortsetter Cotton.

Avis: Tyskland vurderer 5G-forbud for Huawei

Den tyske regjeringen vurderer strengere sikkerhetskrav og andre måter de kan ekskludere kinesiske Huawei fra utbyggingen av landets 5G-nettverk, skriver Handelsblatt, som viser til regjeringskilder.

Det kan inkludere lovendringer, noe som i så fall vil være et retningsskifte for Tyskland i spørsmålet. I oktober sa tyske myndigheter at det ikke var et juridisk grunnlag for å utestenge noen i en 5G-auksjon.

Les også

PST: – Problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge

USA ar advart allierte om at Huawei i bunn og grunn jobber for kinesiske myndigheter, og at utstyret til selskapet kan inneholde «bakdører» som kan åpne for spionasje.

Huawei har hele tiden kalt anklagene grunnløse.

Frekvensene skal deles ut allerede til våre.

Tårner seg opp

Onsdag kveld ble det kjent at påtalemyndigheten i USA etterforsker Huawei for å angivelig ha stjålet forretningshemmeligheter, ifølge Wall Street Journal.

Det kinesiske selskapet skal blant annet angivelig ha stjålet teknologien bak et robotisert verktøy for testing av smarttelefoner fra det amerikanske selskapet T-mobile.

Les også

Advarer mot Huawei-kjøp: – Lar regjeringen det skje, har den ikke forstått sitt ansvar

Påtalemyndigheten har kommet langt i etterforskningen og kan om kort tid komme med tiltale, opplyser kildene.

Både det amerikanske justisdepartementet og Huawei har nektet å kommentere saken.

Etterforskningen startet i forbindelse med et sivilt søksmål T-Mobile åpnet mot Huawei i 2014. Det kinesiske selskapet ble i 2017 funnet skyldig i å ha stjålet teknologien fra T-Mobile, og måtte betale 4,8 millioner dollar i erstatning, ifølge CNBC.

Publisert:

Flere artikler

  1. WSJ: USA etterforsker Huawei

  2. Eksperter: Kan dømmes for banksvindel

  3. Huaweis finansdirektør arrestert

  4. Huawei tiltalt i USA – anklages for industrispionasje

  5. Prestisjeuniversitet sier nei til Huawei-penger