Skal Oljefondet selge oljeaksjene? I dag kommer regjeringens dom

Fredag avgjør regjeringen om Oljefondet må kvitte seg med olje- og gassaksjer for 323 milliarder kroner for å redusere Norges oljerisiko, slik Norges Bank har foreslått.

HAR GRUBLET: Fredag legger finansminister Siv Jensen frem sin dom på om Oljefondet skal kvitte seg med olje- og gassaksjene, eller om det skal fortsette å eie olje- og gassaksjer slik det har gjort frem til nå. Det dreier seg om aksjer til en verdi av 323 milliarder kroner ved nyttår.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
 • Camilla Knudsen
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Norges Bank mener at Oljefondet bør selge seg ut av olje- og gassaksjer for å redusere Norges samlede eksponering mot oljeprisen.

Det regjeringsoppnevnte utvalget ledet av NHH-rektor Øystein Thøgersen mente derimot at dette ikke er noen god forsikring for Norge, og at fondet burde få beholde oljeaksjene.

Fredag klokken 11.45 offentliggjøres Finansdepartementets konklusjon, og klokken 12.30 skal finansminister Siv Jensen holde pressekonferanse.

Espen Henriksen førsteamanuensis BI

Foto: BI

Oljefondet er inne i en rekke oljeselskaper som Shell, Exxon, Chevron og BP. Alle disse aksjene ville fondet ha solgt seg ut av hvis olje- og gassaksjer ble utelukket fra fondets portefølje.

Totalt eide Oljefondet olje- og gassaksjer for drøye 323 milliarder kroner ved utgangen av 2018, ifølge fondets årsrapport. Dette tilsvarer 5,9 prosent av fondets aksjebeholdning på 5.477 milliarder kroner.

Blant disse aksjene er en andel på 23 milliarder kroner eller 0,94 prosent i Exxon, 51 milliarder kroner eller 2,45 prosent i Shell og 25 milliarder kroner eller 2,31 prosent i BP.

Frykter økt politisk spill

Førsteamanuensis Espen Henriksen ved Institutt for finans på BI tror regjeringen vil være forsiktig med å endre på referanseindeksen som Oljefondet bruker som «veikart» for å bestemme hva slags aksjer fondet skal kjøpe.

– Hvis energiaksjer trekkes ut av referanseindeksen til Oljefondet, vil det antagelig inspirere flere kreative forslag og politisk spill som vil kunne sette hele forvaltningsmodellen i spill, sier Espen Henriksen til E24.

– Om uttrekk blir vedtatt uten at dette er forankret i klare og etablerte økonomiske kriterier, så vil det bli vanskeligere for de folkevalgte å stå imot de andre forslagene som måtte komme, legger han til.

Henriksen påpeker at selv om Norges Bank har den beste kompetansen på den praktiske implementeringen av forvaltningsoppdraget i markedet, så er det ikke åpenbart at de har bedre kompetanse enn Finansdepartementet på utformingen av selve oppdraget.

Tror regjeringen dropper oljeaksjer

NTNU-professor Ragnar Torvik tror derimot Finansdepartementet bestemmer seg for å trekke seg ut av oljeaksjer, i tråd med rådet fra Norges Bank og en rekke finanseksperter i høringen av Thøgersen-utvalgets rapport (se faktaboks).

– Det vil være et mindre omstridt synspunkt enn at de velger å fortsette å investere i oljeaksjer, sier han til E24.

– Ser vi på «oljeformuen» som summen av Oljefondet og verdien av gjenværende oljeressurser, så utgjør fortsatt oljeressursene 40 prosent av denne oljeformuen. Med så mye av formuen plassert i olje bør vi ikke selge olje for så å putte penger i oljeaksjer, sier han.

Torvik understreker at dette vil gi oss en «for risikoutsatt formue».

– Ved at Oljefondet selger seg ut av oljeaksjer får vi spredt eggene i flere kurver. Det er den eneste riktige beslutningen i denne saken, legger Torvik til.

Han støttes av konserndirektør for kapitalforvaltning Jan Erik Saugestad i Storebrand.

Saugestad sier at hensikten med oljefondet var å omdanne nasjonalformuen, i form av olje og gass, til en finansiell formue som fremtidige generasjoner kunne dra nytte av.

– Vi har ment at det er krevende og vanskelig å forstå at det skulle være fornuftig å omsette olje og gass til investerbar kapital for så å kjøpe mer olje på børsen, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Olje og gass
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjer

 2. Industri Energi-sjef: – Dette lukter politisk hestehandel

 3. Disse milliardpostene må Oljefondet selge

 4. Annonsørinnhold

 5. Storebrand om olje-lobbyisme mot klimakrav: – Kan ikke få trenere

 6. Regjeringens melding om Oljefondet: Dette vil Siv gjøre