Taxfree-seier til Frp og skattekutt i regjeringsplattformen

Det blir en borgerlig flertallsregjering - Venstre, Frp, Krf og Høyre har alle stemt ja til den nye regjeringsplattformen. Partiene er også blitt enige om fortsatt senking av skatte- og avgiftsnivået i forhandlingene.

KRF INN: Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad holder pressekonferanse etter at landstyremøtene sa ja til den fremforhandlede regjeringsplattfome.
  • NTB
  • E24
Publisert:

På en pressekonferanse ved 21.30-tiden torsdag kveld annonserte Erna Solberg at sentralstyret og stortingsgruppen til Høyre, landsstyrene til Fremskrittspartiet og Venstre og landsstyret og stortingsgruppen til KrF vil slutte seg til den fremforhandlede plattformen.

– Dette er en historisk dag, det er nå sikkert at Norge får den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1985, sa statsministeren under pressekonferansen.

De fire partiene er blant annet enige om å senke det totale skatte- og avgiftsnivået, kommer det frem i den nye regjeringsplattformen.

I plattformen heter det også at nedtrappingen i formuesskatten for arbeidende kapital skal fortsette.

Les også: (+) Slik preger Donald Trumps «shutdown» USA

Senker eiendomsskattesats

I tillegg vil veteranbiler bli billigere, og eiendomsskattesatsen for bolig og fritidseiendom skal reduseres med én promilleenhet fra 5 til 4 promille.

Ifølge Huseiernes Landsforbund, som sendte ut pressemelding like etter at plattformen var klar, vil det bety at totalt 105 kommuner må kutte i eiendomsskattesatsen.

– Løftene i regjeringserklæringen er et nytt skritt i riktig retning, men på vegne av landets boligeiere hadde vi ønsket at den urettferdige og usosiale eiendomsskatten ble avviklet helt, sier Morten A. Meyer i Huseiernes Landsforbund i en uttalelse.

Les også

Huseierne bekymret for dyr strøm: – Trykket på boligeierne har økt

– Det er bra at kommunenes mulighet til å kreve inn eiendomsskatt reduseres ved å sette ned maksimal eiendomsskattesats med minimum 1 promille for boliger og fritidsboliger, fortsetter han.

Partiene er også enige om at endringen i taxfree-ordningen fra 2014, der tobakkskvoten kan byttes inn i to flasker vin, beholdes. Det innebærer at reverseringen som KrF fikk gjennomslag for i fjor høst, ikke blir noe av.

Forbrukslån

De borgerlige partiene skal nå vurdere hvorvidt unoterte aksjer skal inkluderes i aksjesparekonto.

Regjeringen varsler dessuten at den vil vurdere ytterligere tiltak for å stramme inn på forbrukslån.

Veksten har vært kraftig innen forbrukslån de siste årene, og i fjor sommer varslet Finanstilsynet strengere tilsyn av forbrukslånsbankene.

Les også

Krypto-avgift kan kollidere med EØS-regler: – Kan være helt katastrofalt

Samtidig påla Stortinget regjeringen å forby aggressiv markedsføring av forbrukslån. Ifølge Forbrukertilsynet har bransjen ikke overholdt dagens regler om markedsføring, og tilsynet skulle gjerne hatt enda strengere regler.

Datasentre

Regjeringen varsler også at de vil legge til rette for lønnsom utvikling for datasentre i Norge. I forbindelse med budsjettavtalen fikk de fire partiene kritikk for å ha med en innføring av full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta.

Etter noe debatt ble et enstemmig storting enig om å innføre full elavgift fra 1. mars for kraft som brukes til kryptovaluta i datasentre.

Regjeringen varsler også at de vil vurdere hvordan blokkjede-teknologi kan legge grunnlag for ny verdiskaping.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Her må eiendomsskattesatsene skrelles mest

  2. Smell for kryptobransjen: Full elavgift fra 1. mars

  3. Slik kan økonomien bli i et rødgrønt Norge

  4. Støre-regjeringen lover skattekutt for de som tjener under 750.000 i året

  5. Lekkasjene: Dette vet vi om den nye politikken