Sjeføkonomer venter få endringer etter valget: – Selv de mest høylytte blir mer moderate i regjering

Handlingsregelen legger føringene for pengebruken, derfor tror hverken Nordea eller DNB Markets at regjeringsskifte vil påvirke økonomien i stor grad.

Kjetil Olsen skriver at både stopp av oljeleting og utmelding av EØS er usannsynlig etter valget.
Publisert: Publisert:

Alle stemmene er opptelt, og den rødgrønne siden endte med 100 mandater, mens høyresiden endte med 68 mandater, ifølge VGs oversikt. Dermed er det duket for ny regjering i Norge.

Det tror hverken Nordea Markets eller DNB Markets vil ha store konsekvenser for norsk økonomi, skriver de i hver sine notater.

Nordea Markets skriver at spørsmålene i stor grad har dreid seg rundt om Norge kan stoppe letingen etter ny olje, og om Norge ville gå ut av EØS.

– Begge disse utfallene er ekstremt usannsynlige da partiene som har drevet valgkamp for disse forslagene kun har minoritet i Stortinget, skriver Nordeas Kjetil Olsen og Dane Cekov.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker å videreutvikle oljenæringen, mens SV krever stans i letingen.

Les også

Støre etter valgseieren: Har snakket med Vedum og Lysbakken

Trekker frem handlingsregelen

Bankene trekker frem at handlingsregelen legger føringer for pengebruken til staten.

– Ulike politiske fløyer gjør selvsagt forskjellige politiske prioriteringer innenfor den rammen, men ikke på en måte som skulle tilsi at kronekurs eller renter skulle påvirkes, skriver sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland.

– Erfaringen fra de to siste tiårene viser at selv de mest høylytte og uttalte politikerne bli moderate etter å ha gått inn i regjering, skriver Nordeas Olsen og Cekov.

Sjeføkonom Olsen utdyper til E24 at fra de siste årene så har det vært finansministre som står på helt ulike sider av den politiske aksen, og trekker frem at både Kristin Halvorsen fra SV og Siv Jensen fra Fremskrittspartiet har hatt statsrådsposisjonen.

– Hvis du ser i ettertid er det ikke så lett å se forskjell, sier Olsen.

Det andre er at selv om partiene har «vyer og ideer» for hva de ønsker å gjøre med finanspolitikken i valgkampen, så blir de møtt av byråkratiet når de tar fatt på jobben.

Les også

Lysbakken om regjeringsforhandlinger: – Vi er godt forberedt

– På mikronivå vil man kanskje merke det litt

Han legger til at notatet i stor grad er rettet mot internasjonalt publikum, og de som ikke nødvendigvis følger så nøye med. Her til lands ligger handlingsregelen som referansepunkt for oljepengebruk og finanspolitikk fast, sier Olsen.

– Derfor er spillerommet litt redusert i forhold til å få til alt man ønsker, vil og har lovet, utdyper han.

Olsen sier at selv om det nye politiske flertallet allerede har varslet endringer i skatter, så vil det ha liten effekt på makronivå.

– På mikronivå vil man kanskje merke det litt, legger han til.

I Nordea Markets fokuserer de på konsekvensene det vil få på konsum og investeringer «i stort».

– Der tror vi det vil bety ganske lite, sier han.

Venter ikke store effekter i makroøkonomien

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets tror ikke endringer på forskjellige politikkområder fra en ny rødgrønn regjering, vil føre til store endringer i norsk økonomisk vekst, renter, inflasjon, arbeidsledighet, aksjemarkeder eller kronekurs.

Han viser til at det historisk sett ikke har vært noen sammenheng mellom disse økonomiske parameterne og hvem som har sittet i regjeringskontorene.

Ifølge sjeføkonomen er det globale økonomiske forhold som styrer veksten i norsk økonomi.

– Det er lite innenlandske forhold som bestemmer ting som er viktig i makroøkonomi, sier han.

– Jeg tror ikke vi kommer til å se store effekter, at veksten blir høyere eller lavere eller at det skjer noen dramatiske endringer i Norge relativt til resten av verden.

Les på E24+

Næringslivets oppfordring til ny regjering: – Still strenge klimakrav

Miljøpartiet kunne «gitt et visst utslag»

– Markedene trekker som ventet på skuldrene av resultatet, skriver DNB Markets sjeføkonom Kjersti Haugland i notatet.

Ved lunsjtider tirsdag er Hovedindeksen på Oslo Børs flat, og kronekursen mot både dollar og euro det samme.

Det eneste som kunne «gitt et visst utslag, i alle fall på kort sikt», mener Haugland hadde vært om MDG kom over sperregrensen og fått en vippeposisjon.

– Årsaken er at internasjonale aktører uten god kjennskap til det politiske landskapet i Norge kunne ha tolket dette som at det gikk mot en politisk styrt avvikling av oljevirksomheten skriver hun.

Miljøpartiet de grønne varslet før valget at de ikke ville delta eller støtte en regjering som ikke stanset all leting etter ny olje og gass på norsk sokkel. Da alle stemmene var talt opp ble det klart at partiet ikke klarte sperregrensen, og dermed får tre mandater på Stortinget i neste periode.

Les også

Én skuffet og én fornøyd med MDGs valgresultat: – Altfor mye klimamas

Publisert:
Gå til e24.no