Euroen koster under ti kroner for første gang siden januar i fjor

Kronekollapsen under coronakrisen var en av historiens mest ekstreme fall. Nå et drøyt år etterpå er kronen omsider tilbake under ti mot euro.

Publisert:

Kronekursen har styrket seg de siste ukene, og har flere ganger vært svært nær å komme forbi den psykologiske milepælen på 10 kroner for én euro.

Onsdag formiddag skjedde det. Forrige gang euroen bikket under ti kroner var 27. januar i fjor.

I skrivende stund, klokken 12.05, koster én euro 9,99 kroner.

På mandag denne uken ble kronekursen målt på sitt sterkeste nivå på I44-indeksen siden 1. august i fjor. Norges Bank bruker indeksen som grunnlag for kronekursen når den setter renten.

Når kronen styrker seg, betaler nordmenn og norske importører mindre for varer de kjøper fra utlandet. Norske eksportører får samtidig færre kroner for varer de selger for utenlandsk valuta.

Kronen har svekket seg kraftig i møte med coronakrisen, da flere land innførte strenge restriksjoner og oljeprisen falt.

På det verste, den 19. mars i fjor, kostet én euro mer enn 13 kroner. Aldri før har kronen vært svakere mot euroen. Samme dag varslet Norges Bank at de vurderte å gripe inn i markedet.

Senere på våren, i mai, bekreftet sentralbanken at den grep inn ved å kjøpe kroner for milliarder i markedet.

– Det er ikke veldig omfattende, men det var nødvendig og riktig. Og vi tror det fungerte også, i den situasjonen vi var i, sa sentralbanksjef Øystein Olsen den gang.

Les også

Sterkeste krone på I44 siden august 2019

– Har ventet på at det skulle skje

– Vi har ventet på at det skulle skje en stund, men vi er ikke veldig overrasket, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen ved Nordkinn Asset Management til E24.

– Kronekursen ble den store taperen under coronaåret 2020 da pandemien slo ut i full blomst, flere land stengte ned, oljeprisen raste og det var krakk i aksjemarkedene.

Nå som ting begynner å normalisere seg, er det også naturlig at kronekursen følger etter, mener han:

– Den som ble taperen i fjor, blir vinneren nå.

– Vi ser også at det bakenforliggende for alle faktorene - både oljeprisen og aksjemarkedet – har kommet tilbake, og verdensøkonomien er på vei til å normalisere seg, mens pandemien slås tilbake og forhåpentligvis er historie i løpet av året.

Wilhelmsen trekker også frem rentesignalene fra Norges Bank.

– Det er en annen faktor, men en mindre viktig en: Norges Bank har signalisert at den skal sette opp renten i andre halvår. Den blir i så fall den første blant G10-valutalandene, og det har sannsynligvis en viss betydning.

Les også

Usikker på når oppturen kommer: Regjeringens tre scenarioer etter coronakrisen

Venter på gjenåpning

Også Handelsbankens rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen beskriver et godt klima for kronekursen.

– Vi har også sett at dollaren har gjort det bra på bred basis. Andre typer valuta som gjør det bra i et mer optimistisk oppsving er gjerne råvarevaluta som kroner, og som New Zealand-dollar og Canada-dollar, sier han.

Samtidig er markedet framoverskuende, og ser for seg en gjenåpning i løpet av sommeren, sier Knudsen.

– Det har jo markedet fått bekreftet i forrige rentemøte i Norges Bank, der man åpnet for å sette opp renten allerede i september. Det gir et signal om at hvis det går som vi håper og tror, så er det muligheter for dét. Dermed vil vi være veldig tidlig ute med å justere pengepolitikken.

Han trekker også frem at kronen ble handlet på rundt 10 kroner mot euroen i 2019 – før pandemien.

– Vi har i mange år vært vant til at kronen har svekket seg litt år for år. Det som blir spennende å se fremover i 2021 er om kronen ender med å styrke seg forbi snittnivået i 2019.

– Mange tenker på 2020 som et unntaksår, men om vi får en sterkere krone som begynner å medføre at man må se på konkurranseevnen, på eksportindustrien og hva man skal legge til grunn fremover - da begynner det straks å bli litt mer interessant.

Publisert:

Her kan du lese mer om