Optimismen i industrien stiger til det høyeste på over ett år

Den norske innkjøpssjefsindeksen (PMI) fortsetter opp til 53,4 poeng i oktober, og peker mot ytterligere vekst fremover. Men det er fortsatt flere som melder om lavere sysselsetting enn høyere.

Norske innkjøpssjefer er mer optimistiske i oktober.

Jan Haas / picture alliance
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Optimismen blant norske innkjøpssjefer i industrien stiger til det høyeste siden august i fjor, ifølge PMI-undersøkelsen for oktober, som utføres av DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (Nima).

Den sesongkorrigerte indeksen klatrer til 53,4 poeng, samtidig som forrige måned oppjusteres med 0,4 poeng til 50,7.

På forhånd ventet økonomene i snitt 50,5 poeng, ifølge Bloomberg.

Når indeksen bikker over 50 er det et uttrykk for økt aktivitet eller vekst, mens verdier under 50 kan signalisere fall.

Det er særlig delindeksene for nye ordre og sysselsetting som trekker opp i oktober, mens produksjonsindeksen faller litt tilbake.

Nye ordre og sysselsetting

Indeksen for nye ordre steg med 6,7 poeng til 56,4 i oktober, det høyeste siden mai 2019. Det ser ut til å være større oppgang i eksportmarkedet enn i hjemmemarkedet.

Sysselsettingsindeksen stiger 4,4 poeng til 49,1 poeng. Selv om det er det høyeste siden før corona i februar, er det likevel fortsatt en liten overvekt som rapporterer om lavere sysselsetting i forhold til de som rapporterer om økt sysselsetting.

Produksjonsindeksen falt med 0,8 poeng til 51,2 i oktober, etter at septembertallet ble
revidert opp med 0,8 poeng. Men både september- og oktoberindeksen er over 50 og peker
mot produksjonsvekst i disse månedene.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 0,4 poeng til 58,5 i oktober. En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også reflektere transportproblemer, forklares det i pressemeldingen.

Les på E24+

Da krisen rammet, hentet de inn flere lærlinger: – Føler meg heldig

– På linje med Norges Banks syn

Seniorøkonom i DNB Markets Kyrre Aamdal mener indeksen viser en ujevn opphenting i økonomien, i tråd med Norges Banks forventninger.

– Indeksene for produksjon og nye ordre signaliserer et sterkt oppsving i aktiviteten, mens sysselsettingen fortsatt ligger etter på et nivå under 50. Enkelte deler av industrisektoren er rammet av fallende oljeinvesteringer, mens andre deler har nytt godt av gjenåpningen av økonomien, skriver han i en kommentar.

Norges Bank publiserer neste rentebeslutning på torsdag, men det ventes ingen endringer i den rekordlave nullrenten på lang tid ennå.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Sysselsetting
 3. PMI
 4. Industri
 5. DNB Markets
 6. DNB
 7. Norges Bank

Flere artikler

 1. Norske innkjøpssjefer tror industrifallet er over – høyeste PMI siden før coronakrisen

 2. Optimismen i industrien falmer etter nye smitteverntiltak

 3. Norsk PMI stiger til 2007-nivå: Tyder på bred økning i industriaktiviteten

 4. Optimismen i industrien stiger til det høyeste siden 2017

 5. Industrien venter svak oppbremsing etter nye smitteverntiltak