Første trinn starter fredag

Fredag starter gjenåpningen av Norge, men det er ikke alle regioner som kan åpne opp. Strenge tiltak vil fortsatt gjelde der smittetrykket er høyt.

Publisert:

- Takket være at folk har vært forsiktige og vi sammen har bidratt til at smitten ikke økte i påsken, kan vi allerede fredag ta første trinn i gjenåpningsplanen, sier Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

– Folk bør fortsatt begrense sosial kontakt, bør møtes utendørs, og ikke ha flere enn fem gjester hjemme, legger hun til.

Blant annet vil én meter avstand gjelde og det vil bli tillatt med skjenking til klokken 22.00, med krav om matservering. Det nasjonale skjenkeforbudet ble innført før påske.

Det er utviklingen i smittesituasjonen og sykdomsbyrden, kapasiteten i helsevesenet og antallet som er vaksinert som gjør at Solberg-regjeringen nå vil åpne opp.

Lettelser i de nasjonale tiltakene vil ikke ha betydning for de områdene på Østlandet som har regionale tiltak fastsatt av regjeringen, eller kommuner med strenge lokale forskrifter, slik som Oslo og Steinkjer.

For at kommunene skal få tid til å vurdere egne, strengere tiltak, trer endringene i de nasjonale tiltakene først i kraft fra midnatt, natt til fredag 16. april.

Les også

Slik skal Norge åpne opp

Disse tiltakene gjelder for hele Norge:

  • Maks ti personer på private sammenkomster innendørs utenom i eget hjem, som for eksempel bursdag i leid lokale. Maks 20 personer utendørs.
  • Maks 10 personer på innendørs arrangement uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 50 personer på idretts- og kulturarrangement som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune.
  • Maks 100 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser
  • Maks 200 personer på arrangementer utendørs, men 600 personer hvis de sitter på faste tilviste plasser og det er to meters avstand mellom kohortene.
  • Arrangøren skal iverksette tiltak for å ivareta krav til avstand mellom deltakere som ikke er i samme husstand på arrangementer der publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser.
  • Samme anledning til å skjenke alkohol på arrangementer som på serveringssteder
  • Kun tillatt med skjenking ved servering av mat. Skjenkestopp kl. 22.00.
  • Det skal registreres kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.

Neste trinn

Trinn to kan starte i løpet av mai, ifølge Solberg. Det forutsetter at smittesituasjonen tillater det.

- Det er en helhetlig vurdering basert på tre sjekkpunkter som avgjør når vi kan gå videre til trinn 2 i gjenåpningsplanen: smittesituasjon og sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og status for vaksinasjonsprogrammet, sier Solberg.

– Vi vil vurdere om forholdene ligger til rette for å gjennomføre trinn 2 av gjenåpningsplanen i løpet av mai måned. Vi skal åpne Norge trinnvis og kontrollert.

Før pressekonferansen kom Helsedirektoratet med sine anbefalinger. De anbefalte at trinn én av gjenåpningen av Norge kan starte fredag.

NHO-sjefen fornøyd

NHO-sjef Ole Erik Almlid roser regjeringen for at det blir lempet noe på ordningen med hjemmekontor, og at skjenkeforbudet blir opphevet.

– Det er bra at hjemmekontor ikke lenger er påbudt over hele landet. Arbeidsgiver kan gjøre gode vurderinger av hvem som bør være til stede, og hvem som kan jobbe hjemmefra, sier NHO-sjefen til NTB.

Han er også fornøyd med at forbudet mot skjenking av alkohol blir opphevet, til fordel for en begrenset variant med krav om matservering, og poengterer at dette «betyr mye for omsetningen i en bransje som er spesielt hardt rammet av pandemien».

Bent Høie og Erna Solberg.
Les også

Nybø utvider innreisemulighetene for utenlandsk arbeidskraft

Les også

USAs legemiddeltilsyn anbefaler pause av Johnson & Johnson-vaksinen

Publisert:
Gå til e24.no