EU-landene sa ja til kriselån for Portugal

EUs finansministre har vedtatt å gi Portugal et kriselån på 78 milliarder euro, samtidig som de fortsetter å diskutere hvorvidt Hellas bør få mer hjelp.

KONTROVERSIELT: For å få lån fra EU og IMF må Portugal kutte enda mer i offentlige utgifter. Særlig unge mennesker, som her i Lisboa i mars, har tatt til gatene for protestere mot det de mener er en ungdomsfiendtlig nedskjæringspolitikk.
Publisert:

Vedtaket ble gjort på mandagens ministermøte i Brussel.

Portugal er det tredje eurolandet som får kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Hellas var først ute i mai i fjor. Deretter fulgte Irland i høst, og nå er turen kommet til Portugal.

Lånet til Portugal gis for en periode på tre år, og beløpet tilsvarer 612 milliarder kroner.

EU vil stille opp med to tredeler av beløpet, mens IMF skal betale ut resten.

LES OGSÅ: - 85 prosent sannsynlig for gresk mislighold

Fikk finsk støtte

Kriselånet ble forhandlet fram i Lisboa tidligere i mai av utsendinger fra EU og IMF. Det har imidlertid vært knyttet usikkerhet til å det ville bli godkjent av alle EU-landene.

I Finland har blant annet det EU-skeptiske partiet Sannfinländerna truet med å stemme mot kriselånet i nasjonalforsamlingen, noe som kunne resultert i et nei. Fredag ble det imidlertid klart at finske folkevalgte ga lånet grønt lys.

LES OGSÅ: IMF-siktelse setter gresk krisehjelp i fare

Må kutte mer

En av betingelsene for lånet er at Portugal må kutte budsjettunderskuddet fra dagens 9,1 prosent til under EU-grensen på 3 prosent innen 2013.

Hellas fikk et lignende kriselån på 110 milliarder euro for ett år siden, men har ennå ikke klart å få kontroll over budsjettunderskudd og låneutgifter.

Ifølge Spanias finansminister Elena Salgado diskuterer finansministrene fortsatt om Hellas bør få lengre nedbetalingstid på lånet.

Finansministrene er ikke ventet å trekke noen konklusjoner på møtet ettersom eksperter fra EU og IMF legger fram sin vurdering av gresk økonomi senere denne uken.

LES OGSÅ: Nå bør du veksle inn feriepengene

Publisert: