Tidenes høyeste gullpris

Frykt for enorm krise i Midtøsten og Nord-Afrika sender gullprisen til tidenes høyeste kurs.

REKORD: Aldri før har gullet vært så dyrt som nå. Her er en mann som prøver ut en gull-minibank i Abu Dhabi.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Prisen på gullkontrakter steg tirsdag til det høyeste nivået noensinne, etter uroen i Midtøsten og Nord-Afrika viser tegn til å vokse.

Prisen på en unse gull med leveranse i april, en såkalt futures-kontrakt på gull, steg tirsdag 21,30 dollar til 1431,20 dollar på råvarebørsen New York Mercantile Exchange.

Dette er det høyeste nivået noensinne.

- Hoppet kommer som følge av det som skjer i Midtøsten, med gullet som en sikker havn, sier markedsstrategen Adam Klopfenstein ved Lind-Waldock til Marketwatch.

Sølv ble handlet for 34,43 dollar per unse - som er det høyeste nivået siden 1980.

Mange faktorer

Det var en kombinasjon av faktorer som sendte prisen på gull til værs.

Først og fremst er det en økende grad av ustabilitet i Midtøsten og Nord-Afrika, og investorer som vill «sitte på sidelinjen» mens dramaet utspiller seg oppsøker både gull og sølv som midlertidige investeringer.

I tillegg til usikkerheten rundt verdens geopolitiske klima, hadde dollaren en svak dag, trolig som følge av den amerikanske sentralbanksjefens tale til Senatet.

- Den økonomiske veksten er fortsatt moderat, som ventet, og det kan være flere år til ledigheten faller til mer normale nivåer, sa sentralbanksjefen Ben Bernanke.

Stupdykk i Saudi-Arabia

Den ekstremt usikre situasjonen for verdens nest største oljeprodusent, Saudi-Arabia, bidro også til å få investorer til å hamstre gull.

Rykter om planlagte demonstrasjoner 11. og 20. mars i Saudi-Arabia sendte den saudiarabiske Tadawul-indeksen ned 6,7 prosent, ifølge Bloomberg.

Børsen er nå på nivået fra mai i fjor og dagsfallet er det verste siden under finanskrisens verste dager.

- Utviklingen i Saudi-Arabia viser at det fortsatt er uløste geopolitiske problemer i regionen. Vi har fortsatt rykter om planlagte protester inne i kongeriket for 11. og 20. mars, noe som øker usikkerheten, selv om de ikke skulle finne sted, sa aksjestrateg Omair Ansari ved Dubai-baserte Gulfmena Alternative Investments til Bloomberg.

Al-Rajhi Bank, det mest verdifulle selskapet i indeksen i Saudi-Arabia, falt 2,7 prosent, mens kjemikalie-selskapet Saudi Basic Industries Corp. falt 7,8 prosent.

Ta bort inflasjon - ingen rekord

Penger faller raskere i verdi enn man kanskje tror.

Inflasjonen i USA mellom 1980 og i dag er på hele 180,6 prosent, noe som betyr at 1431 dollar tilsvarer kun 533 1980-dollar, viser en utregning av WolframAlpha.

Målt opp mot den absolutte gullrekorden på 850 dollar per unse, må gullet stige til 2231 dollar for å slå rekorden fra 1980.

Les også

Kobberprisen sprenger alle grenserVW for sjeikerGraver gull i gamle mobiler«Dr. Kobber» er i godt humørGullår for sølvFlykter til gull

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Saudi-aksjene stupdykket

  2. WALL STREET: Frykter for tilgangen til olje

  3. Høyeste sølvpris på 31 år

  4. Amerikanere hamstrer sølvmynter

  5. Oljeprisen i retur etter Saudi-rykter