- Storbritannia blir stående helt alene

Alle de andre EU-landene vil være med Tyskland og Frankrike og lage ny EU-traktat, melder Reuters.

STOR AVSTAND: Storbritannias statsminister David Cameron ser ut til å bli helt isolert i sin motstand mot Angela Merkels plan om å lage en tettere fiskal union i Europa.
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:

Under nattens forhandlinger i Brussel sa Storbritannia nei til det tysk-franske forslaget om å endre EU-traktaten.

Hensikten med forslaget er blant annet å kunne straffe de landene som tar opp mer statsgjeld og har større budsjettunderskudd enn Maastricht-avtalen tillater.

Tyskland og Frankrike varslet at de ville fortsette prosessen uten Storbritannia, men med de 17 eurolandene og ytterligere fire EU-land som ikke bruker euro.

Tre land - Ungarn, Sverige og Tsjekkia - stilte seg på Storbritannias side, de to siste med argumentet om at nasjonalforsamlingene måtte tas med på råd.

Fredag ettermiddag melder Reuters at de tre har tatt Tyskland og Frankrikes side.

17 pluss 9

Dermed er 26 av 27 EU-land klar for å revidere EU-traktaten, mens bare ett - Storbritannia - kjemper mot. Storbritannia står med andre ord helt isolert i spørsmålet.

Reuters henviser til at opplysningen stammer fra ikke navngitte «EU-kilder». Nyheten er foreløpig ikke blitt bekreftet av andre kilder.

Samtidig har statslederne og regjeringssjefene som deltar under toppmøtet i Brussel akkurat sendt ut en oppdatert pressemelding, der det går frem av eurolandene vil arbeide frem mot en avtale som skal signeres i mars.

Videre står det at «statslederne i Bulgaria, Den tsjekkiske republikk, Danmark, Ungarn, Latvia, Litauen, Polen, Romania og Sverige har indikert muligheten til å delta i prosessen etter å ha konsultert sine nasjonalforsamlinger der det trengs».

Cameron møter ramsalt kritikk

Fredag morgen var både Frankrikes president Sarkozy og en samlet tysk presse raskt ute med å legge skylden på statsminister Cameron for nattens splittelse.

Senere på dagen har Cameron fått høre det også fra landsmenn.

«I dag har David Cameron latt Storbritannia rykke ned i Europas andre divisjon. Han har garantert for at vi vil tape vår innflytelse over spørsmål som er nødt til å ha en betydning for oss,» skriver Chris Davies fredag, ifølge Financial Times.

Davies er medlem av EU-parlamentet og det britiske liberaldemokratiske partiet.

«Se for deg følgende scene i den sjelløse ministerrådsbygningen i Brussel. Rundt bordet, ved restene av en middag som har pågått for lenge, satt 26 ledere som jobbet for å beskytte Europas økonomi - pluss én, som ser ut til å ha vært mest interessert å få Tory-eurofobiske kniver ut av ryggen.»

LES OGSÅ: Tysk presse skjeller ut Cameron

LES OGSÅ: Norske sjeføkonomer om EU-toppmøtet: - Forventningene har vært helt urealistiske

LES OGSÅ: Sarkozy skuffet over britisk nei til traktatendringer

LES OGSÅ: Cameron nekter ny EU-avtale

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Historisk EU-toppmøte i gang

  2. Cameron nekter ny EU-avtale

  3. Tysk presse skjeller ut Cameron

  4. Tvilende til en ny EU-traktat

  5. - Aldri før har et Europa vært i så stor fare