AP-Marthinsen: - Det er åpenbart at det er Høyre som har vunnet dragkampen i regjeringen

Marianne Marthinsen mener Siv Jensen får problemer i eget parti dersom hun ikke justerer kursen om formuesskatt.

OVERRASKET: Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen sier regjeringens formuesskatteopplegg har en enda verre fordelingsprofil enn hun hadde forestilt seg.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

- Hvis finansminister Siv Jensen legger frem dette forslaget 8. oktober kommer hun til å få problemer i Fremskrittspartiets bakland, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen til E24.

Hun viser til lekkasjen som VG bragte tidligere i uken om at det i forslaget til statsbudsjett for 2015 legges opp til å kutte formuesskattesatsen fra 1,0 til 0,7 prosent. Innslagspunktet for skatten økes fra en million til 1,2 millioner, noe som fører til at 100.000 færre må betale formuesskatt.

Som E24 skrev torsdag, vil forslaget resultere i at 852 av landets rikeste vil få én million kroner hver i skattelette.

- Dette er enda skjevere enn jeg hadde trodd skulle komme. Det er åpenbart at det er Høyre som har vunnet dragkampen i regjeringen, sier Marthinsen.

Les også

Siv og Erna kunne fjernet formuesskatten for minst 435.000 nordmenn

- Forskjell

Tom E. B. Holthe sitter i finanskomiteen på Stortinget for Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiets finanskomitemedlem Tom E. B. Holthe bekreftet langt på vei dette overfor E24 torsdag.

- Nå er det en forskjell på Høyre og Fremskrittspartiet i synet på formuesskatten, sier Tom E. B. Holthe som representerer sistnevnte i finanskomiteen på Stortinget.

- Vi ønsker primært å heve bunnfradraget, mens Høyre har en annen tilnærming.

Les også

- Det er forskjell på Høyre og oss om formuesskatt

For regjeringens angivelige opplegg gir de store skattelettelsene til de største formuene.

Inkludert den blåblå regjeringens reduksjon av skattesatsen fra 1,1 til 1,0 prosent i 2014-budsjettet, vil de 852 rikeste nordmennene i 2012-ligningen få en gjennomsnittlig skattelette på en million kroner.

E24 beregnet har beregnet at dersom den blåblå regjeringen isteden hadde brukt alle pengene på å heve innslagspunktet, så kunne de fjernet formuesskatten helt for minst 435.000 personer.

Hvis pengene var blitt brukt på å heve innslagspunktet ville altså mange flere sluppet å betale formuesskatt. Noen titalls tusen ville fått sin formuesskattebyrde redusert vesentlig, mens de aller rikeste kun ville fått mindre skattelettelser.

Les også

Regjeringen varsler store endringer i personskatten

Skeptiske støttepartier

Men det er ikke bare i Fremskrittspartiets bakland, regjeringen risikerer å få problemer. Den kan også støte på problemer med å få tilslutning fra de to støttepartiene på Stortinget.

Tidligere i uken sa Kristelig Folkepartis Hans Olav Syversen til E24 at hans partiet foretrekker lettelser i bunn, fremfor skattelettelser til de med aller størst formue.

Nå gir Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik langt på vei uttrykk for et tilsvarende syn.

- Venstres modell er å øke innslagspunktet, kombinert med en å gjeninnføre aksjerabatten, sier Breivik til E24.

Han sier han vil avvente budsjettfremleggelsen før han vil kommentere regjeringens forslag og forskuttere hva som kan skje i forhandlingene, men legger til:

- Vi er enig i regjeringens målsetning om å fjerne formuesskatten. Men veien til målet er vi nok ikke helt enig i, sier han.

Breiviks viktigste motiv for å senke og til sist fjerne formuesskatten er å hjelpe eiere av små- og mellomstore bedrifter.

- Den mest treffsikre måten på gjøre det på er gjennom å øke innslagspunktet. Eiere av små og mellomstore bedrifter har som regel ikke de største formuene her i landet, sier Breivik.

Les også

Jensen demper skatteforventningene i budsjettet

- Vi syvdoblet innslagspunktet

KRFs Hans Olav Syversen

Der får han støtte fra Arbeiderpartiets Marthinsen som mener de næringspolitiske argumentene som brukes for å redusere formuesskattesatsen er tvilsomme.

- Hvis man mener formuesskatten er et problem for små- og mellomstore bedrifter treffer man best med å heve innslagspunktet. Nå går skattelettelsene til de med størst formue. Det er ikke mange småbedriftseiere blant de 852 rikeste her i landet. De 852 har ikke store problemer med å betale den skatten, sier hun.

Marthinsen bruker anledningen til å minne om hva de rødgrønne gjorde med formuesskatten.

Nestleder og Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

- Da vi gikk av var det over 500.000 færre som betalte formuesskatt enn da vi tok over i 2005. Vi syvdoblet innslagspunktet i perioden. Men vi finansierte det med å skjerpe beskatningen for de største formuene, minner hun om.

I det siste budsjettet som de rødgrønne la frem ble innslagspunktet hevet fra 870.000 kroner til en million.

Det, kombinert med andre justeringer i formuesskattesystemet, førte til en nedgang i antall norske skatteytere som betaler formuesskatt med 53.000. Men de rødgrønnes opplegg medførte ingen stor reduksjon i hvor mye formuesskatten skulle innbringe.

Den blåblå regjeringen hentet imidlertid enda flere penger fra oljefondet og senket skattesatsen fra 1,1 prosent til 1,0 prosent. Det førte ikke til en nedgang i antallet som betaler formuesskatt, men til en skattelettelse som utgjør mest for de med aller størst formue.

Les også:

Vedum kritiserer regjeringen for skatteskjerpelserVictor Norman kritiserer regjeringens skattepolitikk0,1 prosent gir 267 mill. til landets 1000 rikesteFormuesskattens betydning øker for de rikeste

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kunne fjernet skatt for 260.000 nordmenn uten å svekke budsjettet

  2. Kunne slettet skatt for minst 335.000 flere

  3. Siv kunne gitt 386.436 personer mer i skattelette

  4. - Det er forskjell på Høyre og oss om formuesskatt

  5. Uten formuesskatt ville 28 milliardærer betalt 80 prosent mindre i skatt