ESB-topp: – Kan ikke godta gresk gjeldskutt

Benoit Coeure sier at sentralbanken ikke vil kutte i den greske gjelden.

VIL IKKE KUTTE: ESB-topp Benoit Coeure sier at sentralbanken ikke vil ettergi gresk statsgjeld.
Publisert:

Uttalelsen er gitt til den tyske næringslivsavisen Handelsblatt, og gjengitt hos Reuters, og kommer etter at det greske partiet Syrizas brakvalg søndag.

Partiet gikk til valgs på at krisepakken landet har fått skal reforhandles, og at de krever at landets massive utenlandsgjeld skal slettes. Partiet har nå tre dager på seg til å stable en regjering på beina.

Til avisen sier den franske ESB-toppen at et eventuelt gresk gjeldskutt er et politisk anliggende, og at det ikke er opp til sentralbanken å avgjøre.

– Men det er ingen tvil om vi ikke kan gå med på gjeldskutt som involverer greske statsobligasjoner eid av ESB. Det er juridisk sett umulig.

Sentralbanksjef Jens Weidsmann i Bundesbank, sier til den tyske TV-kanalen ARD at Hellas fortsatt trenger hjelp, og at den eneste måten å få det på er å holde seg til avtalene.

– Jeg anser at det også er av interesse for Hellas' regjering å gjøre det som er nødvendig for å håndtere de strukturelle problemene. Jeg håper ikke at den nye regjeringen setter spørsmålstegn ved hva som forventes, og ved det som allerede er oppnådd, sier han.

Milliardlån forfaller til sommeren

Ifølge CNBC skylder Hellas Den europeiske sentralbanken 235,7 milliarder kroner fra kjøp av statsobligasjoner tilbake i 2010–11. 56,7 milliarder kroner av denne gjelden forfaller i juli og august.

Syriza er 1–2 mandater i nasjonalforsamlingen unna rent flertall. Det venstreradikale partiets leder, Alexis Tsipras, ligger dermed an til å bli den første statsministeren i eurosonen som åpent har gått ut å kritisert redningspakkene fra EU og Det internasjonale pengefondet.

Har «brannvegg»

Dette har igjen økt sannsynlighet for at Hellas går ut av EU – ofte omtalt som Grexit.

Sannsynligheten for dette er imidlertid lav, mener valutaanalytiker Sebastien Galu i Societe Generale.

– For øyeblikket tror markedet at hvis det blir restrukturering av noe gjeld, bil det kun involvere offentlig sektor. For øyeblikket er sannsynligheten for at Hellas forlater eurosonen, selv med en potensiell Syriza-dominert regjering, liten, sier han til Reuters.

I motsetning til da krisen var på sitt verste tilbake i 2011-12, er bankene minimalt eksponert mot Hellas nå. I tillegg har EU fått på plass en «brannvegg», «European Stability Mechanism», som gjør det mulig å intervenere og støttekjøpe andre lands statsgjeld ved behov. Poenget er å forhindre at problemer i ett land, spres til andre.

Les også

Tsipras har tre dager på seg til å finne partner

Les også

Hollande gratulerte Syriza, Cameron er bekymret

Les også

Statsministeren i Hellas erkjenner valgnederlag

Publisert: