Ekspert: Løsepenger blir betalt i det skjulte

Mange vestlige land betaler ikke løsepenger offisielt, men bak kulissene skjer det likevel, hevder den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

- BETALER LØSEPENGER: – De fleste stater fornekter at det utbetales løsepenger, men i hemmelighet skjer det likevel, sier Magnus Ranstorp.
Publisert: Publisert:

En svensk hjelpearbeider i Leger Uten Grenser som ble kidnappet i Syria tidligere i år, skal ha blitt sluppet fri etter at det ble betalt løsepenger. Arbeideren jobbet på et sykehus nord i Syria da vedkommende ble bortført i januar i år. Den svenske statsborgeren ble holdt som gissel av Den islamske staten (IS) sammen med 22 andre utlendinger, inkludert journalister og hjelpearbeidere, i et underjordisk fengsel nær Raqqa, skiver New York Times. En av medfangene var den amerikanske journalisten Jamet Foley, som ble brutalt drept i august. IS hadde i forkant krevd løsepenger fra USA.

Millioner i løsepenger

Mellom mars og juni ble 15 av fangene, blant dem den svenske, sluppet fri etter at det ble betalt løsepenger. Ifølge avisen skal det ha blitt utbetalt over 16 millioner norske kroner.

– Kidnapperne visste hvilke land som ville være mest medgjørlige. De begynte med spanjolene, sier en av dem som var bortført.

Ingen løsepenger har blitt betalt fra svensk hold, opplyser det svenske utenriksdepartementet.

– Regjeringen har ikke betalt noen løsepenger. Det er vår velkjente, prinsipielle holdning, sier Johan Tegel i Sveriges UD.

Bak kulissene

– De fleste stater fornekter at det utbetales løsepenger, men i hemmelighet skjer det likevel, sier Ranstorp til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han mener at myndighetene sier noe utad, men gjør noe annet bak kulissene. Han tror imidlertid ikke at Sverige betalte løsepenger i hjelpearbeiderens tilfelle.

– Det er så store summer. Men svensken ble sluppet fri sammen med flere andre, noe som kan tyde på at et annet land har betalt løsepenger, sier Ranstorp og legger til at det for det meste er land sør i Europa som betaler løsepenger. Det at land betaler for å få frigitt fanger, kan også føre til nye bortføringer.

– Det underminerer sikkerheten for mange flere. Er du vestlig, er du et bytte, sier terroreksperten.

Publisert: