Brende forsvarer regjeringens nei til Dalai Lama

Utenriksminister Børge Brende forsvarer regjeringens beslutning om ikke å møte Tibets åndelige leder Dalai Lama. Men han vil ikke være med på at dette er noe moralsk knefall.

IKKE KNEFALL: Utenriksminister Børge Brende forsvarer at regjeringen ikke ville møte Dalai Lama.
Publisert: Publisert:

Brende innledet søndag til en utenrikspolitisk debatt, der Ukraina naturlig nok ble en hovedsak, men der også solidaritet i NATO, globaliseringens positive sider, kampen for utdanning i fattige land og utviklingspolitikk var viktige elementer.

Utenriksministeren viste til at regjeringen tok over på et tidspunkt da det ikke hadde vært politisk kontakt mellom Norge og Kina på tre år.

– Sånn kan det ikke fortsette. Det var og er i Norges interesse å gjenskape dialog med Kina om menneskerettigheter, klima, handel, økonomi og fattigdomsbekjempelse. Dette er saker der Kina er tungen på vektskålen globalt, framholdt utenriksministeren.

Les også

Solberg: - Økonomi ikke viktigst for Dalai Lama-nei

Han innrømmet at beslutningen om ikke å møte Dalai Lama var vanskelig.

– Det er jeg den første til å innrømme. Men regjeringen kunne ikke først møte Dalai Lama og så reparere forholdet til Kina. Og vi må ta innover oss at forholdet også kan bli verre, advarte Brende.

Han fastholdt at regjeringens beslutning godt lar seg forene med kampen for økt respekt for menneskerettighetene.

– Regjeringen står opp for norske verdier, men er kommet til den konklusjon at det er bedre for menneskerettighetene, og Tibet, om Norge kan snakke med Kina, sa Brende.

Les også:

Hagen om Dalai Lama-striden: Gi Kina fredsprisenDesmond Tutu har mistet respekten for NorgeVurderer å vrake Jagland fra Nobelkomiteen

Publisert: