Verden diskuterer gjeldskrisen

Regjeringer og sentralbanksjefer over hele verden vil i løpet av helgen diskuterer gjeldsproblemene i Europa og USA.

HEKTISK TELEFONKONFERERING: Lederne i verdens største land, Den europeiske sentralbanken og IMF rådslår nå om hvordan gjeldskrisen skal håndteres. Her er et utvalg av dem fotografert under G8-møtet i Deauville, Frankrike, i slutten av mai i år.
Publisert: Publisert:

Både i Den europeiske sentralbanken (ECB) og blant gruppene av land som kalles G7 og G20 vil det holdes telefonkonferanser lørdag og søndag.

Standard & Poor's nedgradering av USAs kredittverdighet lørdag kommer på toppen av bekymringen for gjelden i europeiske land. Nedgraderingen er knyttet til den trøblete politiske prosessen som ledet fram til at de folkevalgte i USA besluttet å heve grensen for hvor mye penger landet kan låne.

Børsras den siste uka har økt frykten for at en global resesjon er på vei.

LES OGSÅ: Verdier for 13.800 milliarder er visket vekk

- Viktig å samarbeide

Lørdag kveld diskuterte Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den britiske statsministeren David Cameron den økonomiske situasjonen.

- De diskuterte eurosonen og nedvurderingen av USAs gjeld. Begge er enige om at det er viktig å samarbeide, overvåke situasjonen tett og holde kontakten i dagene som kommer, sa en talsmann for Cameron.

Den britiske finansministeren George Osborne snakket dessuten med den ferske lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde.

Italia

ECBs sjef Jean-Claude Trichet har sammenkalt til en ekstraordinær telefonkonferanse for styrets medlemmer søndag ettermiddag, ifølge en kilde i banken.

De vil blant annet diskutere muligheten for å kjøpe italienske statsobligasjoner. Det skal være splittelse i styret om dette tiltaket, og noen mener Italia først må ta ytterligere grep for å stramme inn økonomien.

Italias statsminister Silvio Berlusconi sa sent fredag at tiltak for å balansere budsjettene vil bli framskyndet ett år, til 2013. Han vil dessuten forankre en regel om budsjettbalanse i grunnloven og gjennomføre reformer i velferdssystemet og arbeidsmarkedet. Men en kilde i ECB sier det er usikkert om dette er tilstrekkelig for ECBs styre.

Bekymringen for den italienske økonomien, verdens åttende største, har bidratt til å trekke børsene nedover denne uka.

LES OGSÅ: Laber vekst i Italia

- Global dimensjon

Finansministrene og sentralbanksjefene i G7, verdens store industriland, vil snakke sammen over telefon enten lørdag kveld eller søndag, ifølge en europeisk toppdiplomat.

Kilden, som ikke er navngitt, sier nedgraderingen av USAs kredittverdighet har gitt en global dimensjon på toppen av problemene i eurosonen. Det fører til behov for internasjonal koordinering, ifølge diplomaten.

Frankrikes finansminister François Baroin sier imidlertid at det er for tidlig å avgjøre om det skal holdes et snarlig møte i G7-gruppen.

Frankrike har presidentskapet både i G7 og G20, som er verdens største økonomier.

LES OGSÅ: Slik blir følgene av nedgraderingen

Kinesisk kraftsalve

G20s visefinansministere vil diskutere saken i en telefonkonferanse lørdag kveld, ifølge en kilde i Brasils finansdepartement.

- Det vil bli en utveksling av informasjon og meninger, sa tjenestemannen.

Kina, et av G20-landene, langet ut mot USA lørdag.

- Kina som er den største kreditoren i verdens eneste supermakt, har all rett til å kreve at amerikanerne tar tak i sine strukturelle gjeldsproblemer og at sikkerheten til Kinas verdier i USA blir ivaretatt, het det i en kommentar fra det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

LES OGSÅ: - Washington har tatt den globale økonomien som gissel

Publisert:
Gå til e24.no