Akutt dopapir-krise i Venezuela

Enkelte ting er det vanskelig å klare seg uten. Regjeringen i Venezuela har nasjonalisert en papirfabrikk, etter at landet er i ferd med å gå tom for dopapir.

ETTERTRAKTET VARE: Toalettpapir har vært rasjonert i Venezuela i år. Nå har regjeringen nasjonalisert en toalettpapirfabrikk for å prøve å få bukt med problemet,. her handler en mann rasjonert dopapir i et kjøpesenter i Caracas tidligere i sommer.

Leo Ramirez
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Lørdag offentliggjorde visepresident Jorge Arreaza at landets myndigheter har besluttet å ta over Paper Manufacturing Companys fabrikk i delstaten Aragua, skriver CNN på sin hjemmeside.

Overtagelsen av fabrikken beskrives som «temporær», og har som mål å ta kontroll over «produksjonen, markedsføringen og distribusjonen av toalettpapir i landet».

Les også: Venezuela tar tak i dopapirmangel

Visepresidenten argumenterte videre med at «myndighetene ikke vil tillate hamstring, eller fall i produksjonen av, essensielle varer».

- Det føres en økonomisk krig

Beslutningen om å nasjonalisere en av landets viktigste papirfabrikker er et ledd i «Folkets forsvar mot økonomien», et program president Nicolas Maduro har dratt i gang for å se på det han kaller ineffektiviteter i ulike sentrale bransjer, deriblant husholdningsvarer og mat.

RIFT: Varer som dopapir har blitt revet vekk fra butikkhyllene i Venezuela. her fra et kjøpesenter i hovedstaden Caracas.

Leo Ramirez

Den sosialistiske presidenten, som tok over da Hugo Chavez døde av kreft tidligere i år, har hevdet at det «foregår en økonomisk krigføring» i landet, og viser til at en rekke varer - som for eksempel toalettpapir - har forsvunnet fra butikkhyllene i år.

Varer som ris, matolje, sukker, mel - og altså dopapir - har delvis vært underlagt rasjonering.

Les også: USA mener valgresultatet i Venezuela bør granskes

Lange køer har vært et vanlig syn utenfor butikkene når nye forsyninger med varer har ankommet. Varene har raskt blitt revet vekk, med tomme hyller som et resultat fram til neste forsyning.

Gir regjeringen skylden

EL PRESIDENTE: Nicolas Maduro tok over som Venezuelas øverste leder da Hugo Chavez døde tidligere i år. Det halvkommunistiske Venezuela har Cuba som sin nærmeste allierte. Det svært oljerike landet har slitt med produksjonsfall de siste årene.

--

Næringslivsorganisasjoner og den politiske opposisjonen legger skylden på sosialistregimet, og mener Venezuelas galopperende inflasjon, strenge priskontroll og restriksjoner på utenlandsk valuta er ødeleggende for vareproduksjonen.

De sier at mange bedrifter taper penger, eller sliter med å gå i null, når varene skal produseres - og at landets økonomiske problemer gir et stort svartebørsmarked.

Les også: Maduro vant valget i Venezuela

Regjeringen har slått tilbake og lagt hovedskylden på næringslivet og det de kaller griske forretningsfolk, som de mener har en agenda mot myndighetene. De beskylder også enkelte næringslivsledere for å hamstre opp varer i profittjag, for så å selge dem når prisene har gått opp.

Importerer store mengder dopapir

Debatten er ikke ny.

I mai sa handelsminister Alejandro Fleming til den statskontrollerte TV-kanalen ATV at «produksjonen ikke har gått ned, men at en kampanje mot myndighetene har gjort befolkningen nervøs og ført til hamstring og overkjøp av enkelte varer».

Les også: Cuba ser mot usikker framtid uten Chávez

Fleming uttalte da at man aktet å handle inn 50 millioner ruller med toalettpapir fra utlandet, samt importere store partier med andre produkter som tannpasta og såpe, for å sikre en jevn distribusjon.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vil bytte dopapir mot olje

  2. Her stiger prisene med 481 prosent

  3. Ytterligere tiltak i Venezuelas kraftkrise

  4. Annonsørinnhold

  5. Flytter tiden for å spare strøm

  6. Venezuelas president i brødkrig med landets bakerier