Valutakrig dominerer G20-drøftinger

Uroen i valutamarkedene dominerer diskusjonen på G20-møtet i Moskva, men Japan vil unnslippe kritikk for å drive yenkursen nedover.

Sentralbanksjef Mario Draghi under en pressekonferanse i Moskva tidligere fredag.
Publisert: Publisert:

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble hadde før fredagens møte uttrykt frykt for valutakrig og sa at markedene og ikke regjeringene bør styre valutakursene.

Også den europeiske sentralbanken ESBs sjef Mario Draghi kritiserte den siste tidens valutakrangel, foran møtet mellom finansministrene fra G20-gruppen av land med store økonomier.

– Striden om valutakurser er upassende og uproduktiv, sa Draghi.

Japan har drevet kursen på yen nedover ved å trykke penger. Denne uka kom G7-landene, deriblant Japan, med en felles erklæring om at valutakurser ikke må brukes som verktøy i enkeltlands økonomiske politikk.

Men denne tilsynelatende enigheten slo sprekker på bakrommet, der flere land uttrykte kritikk av Japans valutapolitikk.

Yenkursen ned

Likevel er det ikke ventet at G20-møtet, som startet fredag og avsluttes lørdag, vil komme med noen kritikk av Japan.

Russlands visestatsminister Sergej Stortsjak sa at selv om arbeidet med en slutterklæring fra Moskva-møtet ville bli vanskelig, var det lite trolig at Japan ville bli satt i gapestokken.

– Vi ser ingen tegn til et kappløp om å devaluere eller til en valutakrig, framholdt Stortsjak.

Sluttkommunikeet kommer til å holde fast ved G20s tidligere ståsted, en oppfordring om å unngå utilbørlig ustabilitet i valutamarkedene, ifølge en delegat. Kina, som har investert stort i utenlandsk valuta, ønsker ikke at valutapolitikk skal bli en målskive, ifølge en kilde.

Underskudd

Selv om valutapolitikk fikk mye oppmerksomhet, var det balansen mellom økonomiske innstramninger og tiltak som kan bidra til ny økonomisk vekst som sto på dagsorden.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var drøftingene i Moskva preget av strid mellom USA og EU om balanse i budsjettene. En avtale om å redusere budsjettunderskuddene fra 2010 utløper i år, hvis ikke G20s stats- og regjeringssjefer blir enige om en forlengelse i St. Petersburg i september.

Budsjettunderskuddene og stadig voksende statsgjeld i mange land har fått en stor del av skylden for krisen i verdensøkonomien. Tyskland har på flere G20-møter på rad forsøkt å presse USA og andre land til å gjøre mer for å redusere gjeldsbyrden.

G20-landene står til sammen for rundt 90 prosent av verdens totale brutto innlandsprodukt BIP, et mål på den samlede verdien av de varer og tjenester som produseres. Når gruppen opptrer samlet, har den dermed stor innflytelse på verdensøkonomien. (©NTB)

Publisert:
Gå til e24.no