Skuffende vekst i Sverige

Som vi fryktet, sier finansminister Anders Borg, som sier de økonomiske støttetiltakene må fortsette.

LUNK: Finansminister Anders Borg i Sverige kan se tilbake på dempet økonomisk vekst i andre kvartal i år.
Publisert:

Sveriges økonomi vokser, men langt ifra så fort som Riksbanken hadde trodd.

Foreløpige tall for nasjonalregnskapet fra Sveriges offisielle statistikkbyrå, Statistiska centralbyrån, viser at økonomien i vårt naboland la på seg 0,6 prosent i månedene april-juni sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor.

Det er langt lavere enn det svenske analytikere hadde ventet, som var en årlig vekst på omkring 1,1 prosent.

Samtidig viser tallene at den økonomiske veksten i kvartalet faktisk krymper sammenlignet med de tre første månedene i år. Også dette er lavere enn antatt - ekspertene hadde ventet en oppgang på alt fra 0,1 prosent til 0,4 prosent fra første til andre kvartal.

- Som fryktet

Finansminister Anders Borg sier de skuffende tallene er som man har fryktet, men advarer mot å trekke for lange konklusjoner på bakgrunn av de ferske tallene fra nasjonalregnskapet. De er nemlig bare foreløpige.

- Det her viser at vi har en svak og langsom økonomisk innhentning akkurat slik vi fryktet, sier Borg likevel til nyhetsbyrået TT.

- Vår prognose står seg vel, sier Borg.

Den svake utviklingen gjør at regeringens økonomiske støttettiltak (som i år kommer på omlag 25 milliarder svenske kroner) etter all sannsynlighet kommer til å fortsette til neste år. Borg sier slik det ser ut nå, så er det behov for ytterligere tiltak.

Der regjeringen i Sverige har vært relativt pessimistisk i sine spådommer, har derimot den svenske sentralbanken vært i overkant optimistisk.

Høy prognose fra Riksbanken

Dersom de foreløpige tallene for brutto nasjonalprodukt blir stående, kan sjansen for et svensk rentekutt ha økt betraktelig.

Så sent som i starten av juli anslo nemlig Riksbanken at den økonomiske veksten i andre kvartal kom til å ende på 0,3 prosent sammenlignet med forrige kvartal.

I denne rapporten la Riksbanken til grunn uendret styringsrente frem til neste høst.

Nå viser det seg imidlertid at Riksbankens prognose var alt for høy.

Økt sjanse for rentekutt

Gjennomsnittsprognosen fra analytikerne lød på 0,1 prosent fra første til andre kvartal, men også denne var for positiv.

DNB Markets skriver tirsdag: «Blir veksten slik gjennomsnittet venter, trekker det isolert sett i retning av svensk rentekutt.»

Dagens skuffende BNP-tall på minus 0,1 prosent vekst fra kvartal til kvartal, burde dermed tale enda mer for et rentekutt.

LES OGSÅ: Svenskene shoppet mer i juni

- Ingen påvirkning på renten

Mats Dillén, generaldirektør på Konjunkturinstitutet (KI) i Sverige, sier til di.se at det må komme et stort løft i høst dersom svensk økonomi skal vokse med 1,5 prosent i år - det som er instituttets prognose.

- Vi trorat det kommer til å skje, sier han, og setter først og fremst sin lit til eksportindustrien, som falt med 3 prosent i andre kvartal, men også bedre fart i investeringene kreves.

Dillén trorimidlertid ikke at de svake tallene isolert sett har noen påvirkning på Riksbankens pengepolitikk.

- Kommer det inn ytterligere informasjon som gir et bilde av at utviklingen er svakere enn hva Riksbanken regnet med, og innhentningen blir tregere, da kan det få konsekvenser.

Den svenske Riksbankens rentebane sikter i øyeblikket på en renteøkning fra dagens rente på 1 prosent om omlag ett år.

LES OGSÅ: Kraftig svensk industrifall senker «kronan»

Publisert: