Italia-ekspert: Berlsuconi er den beste politikeren

Det suverene politiske talentet Silvio Berlusconi har ført Italia ut i nytt kaos.

GLAD I MAT - OG POLITIKK: Tidligere stortingsrepresentant Anders Hornslien (sittende) fra Arbeiderpartiet, bor i Roma og følger tett med på italiensk politikk.
Publisert: Publisert:

- Hvorfor stemmer folk på Silvio Berlusconi? spør tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og tidligere leder av Europeisk Ungdom Anders Hornslien retorisk overfor E24.

Bosatt i Roma gjennom en årrekke, følger han tett med på det politiske drama, som natt til tirsdag kulminerte med et nytt politisk kaos i Italia.

Helgens valg er det første siden Mario Monti ble utpekt som en midlertidig statsminister i Italia for 16 måneder siden.

Ingen av de fire statsministerkandidatene ligger tirsdag an til å sikre seg flertall i både Underhuset og Sentat, som trenges for å stable på bena en styringsdyktig regjering.

Et katatrofevalg

- Venstresiden har jo gjort et katastrofalt dårlig valg. De mente de skulle spasere inn i regjeringskontorene etter at Silvio Berlusconi gikk av i november 2011. Den muligheten har de rett og slett sølt bort, sier Hornslien.

De siste offisielle resultatene fra valget tyder på at venstrekoalisjonen får 29,5 prosent av stemmene til Underhuset, mot 29,2 prosent for Berlusconis høyrekoalisjon (se faktaramme til høyre).

Berlusconis valgresultat skyldes flere faktorer mener Hornslien.

For det første har Berlusconi gjennom hele valgkampen svært tydelig på sin motstand mot den upopulære eiendomsskatten som Mario Monti har innført.

Videre har Berlusconi spilt på enkeltmennesket versus staten, og fremstilt staten som et hinder for folks personlige velstand.

- Han har appellert mye til folk som seg selv. Folk som nødigst betaler skatt, og som ser staten som en motstander, sier Hornslien.

Og det er en rolle han ifølge den tidligere stortingspolitikeren har spilt svært godt.

- Vi skal ikke glemme at han har kjørt den beste valgkampen. Han er jo den suverent beste politikeren. Han snakker klart og tydelig, kjører frem sine budskap. Og han gjør det med glimt i øyet, og bringer humor inn på scenen, sier Hornslien.

- Anti-korrupsjon

Siden hverken Bersani eller Berlusconi kan sikre seg et styringsdyktig flertall alene, rettes blikket mot den tidligere komikeren Beppe Grillos parti Femstjernebevegelsen.

Her finner finansmarkedene lite trøst. Her er skepsisen mot valgresultatet så stor at prisen italienerne må betale for å låne penger, skjøt i været tirsdag formiddag. Og børsen i Milano faller markant.

Les også:

Grillo har stått frem som en kritisk røst mot de innstramningstiltakene Montio har kjørt, og Femstjernebevegelsen har fremstått som EU-skeptisk.

Til E24 sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities tidligere tirsdag at valgresultatet «...kan være skuddet for baugen for hele europrosjektet».

Les også: - Dette er det mulige skuddet for baugen for hele europrosjektet

- Folk utenfor Italia feiltolker Grillo en del når det kommer til forholdet til EU. Partiet kan fremstå som anti-europeisk, men det er i første rekke et anti-korrupsjonsparti. Det store prosjektet er å rydde opp i korrupsjonen og kameraderiet i italiensk politikk - og presse, sier Hornslien.

PÅ VIPPEN: Komiker og partileder Beppe Grillo.

På vippen

Grillo har tidligere sagt at Femstjernebevegelsen ønsker å gjøre livet hardt for enhver regjering i Italia. Samtidig utelukker han tirsdag ikke å samarbeide med de partier som er villig til å gjøre plass til Femstjernebevegelsens program.

- Men det er jo problemet. Hva er programmet, utover å rydde opp i italiensk politikk og presse?, spør Hornslien.

Uansett, partiet sitter på en unik vippeposisjon. Både Berlusconi og Bersani trenger Grillos støtte, dersom de skal unngå nyvalg - noe begge indikerer de er skeptiske til.

Men Grillos vippeposisjon er ikke bare enkel. Både høyre- og venstresiden har svin på skogen når det gjelder korrupsjon og kameraderi.

- Grillo kan selvsagt la være å støtte noen partier, men da går det i retning av nyvalg. Og da er det ikke sikkert at partiet får den samme posisjonen etter valget, sier Hornslien.

En annen mulighet er et bredt samarbeid mellom Berlusconi og Bersani - noe Berlusconi hinter om på sin Twitter-konto. Tirsdag har han lagt ut en melding om at han vil «ta litt tid» til å tenke på et slikt samarbeid.

Ny kandidat

Skulle det gå mot nyvalg, mener Hornslien at venstresiden har et mulig trumf i ermet.

- De kan bytte ut Bersani med ordføreren i Firenze, Matteo Renzi. Han tapte såvidt for Bersani om å være statsministerkandidat før dette valget. Dersom de tør skifte nå, kan Renzi være en type som kan dra nye velgere, sier Hornslien, som sammenligner ham med Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair.

Gjennomsnittsalderen på de fire statsministerkandidatene var denne gangen 64 år. Renzi på sin side er bare 38 år.

- Han er en moderne sosialdemokrat, som kan ha bred appell, sier Hornslien.

Eksil-nordmannen peker på at venstrekoalisjonen ikke trenger så veldig mange stemmer for å snu nederlaget.

Klarer venstresiden å holde på stemmene til Underhuset, trenger de bare noen få prosenter ekstra i Senatet for å sikre flertall der også (se faktarammen).

- De italienske valgreglene gjør at de bare trenger noen prosenter til for å utløse styringstilleggene til senatsvalget i regionene, sier Hornslien.

Les også: Børssmell i Europa

Publisert:
Gå til e24.no