URO PÅ BØRSENE: - Ikke selg aksjer i panikk

Oslo Børs har stupt ti prosent siden toppen, men ekspertene advarer mot å dumpe aksjer i panikk.

Publisert:

Forrige uke stupte kursene på Oslo Børs. I dag fortsetter det.

Børsen nådde sin foreløpige topp 14. februar. Siden da har det vært ubehagelig for norske investorer.

LES OGSÅ: Nytt børsras

LES OGSÅ: Asia faller kraftig

- Sitt i ro!

Analysesjef Kim Evjenth i Kaupting peker på ettervirkningene fra Japan og styrkingen av yen som en årsak til børsfallet mandag, men advarer mot å dumpe alt av aksjer.

- Det gjelder å sitte i ro nå, og ikke selge i panikk, sier Evjenth til E24. Han mener imidlertid at det ikke er en god idé å debutere på aksjemarkedet i disse dager.

- Nå gjelder det å søke likviditet og kvalitet, men det er veldig avhengig av hvilken risikoprofil man har, sier han og tror på store svingninger i aksjemarkedet i to-tre uker til.

- En må huske tilbake og tenke på at det har vært mange korte blodige korreksjoner tidligere som har vart i tre-fire uker, sier Evjenth.

Analysesjefen er ikke pessimistisk på lang sikt.

- Jeg tror det vil ta seg opp. Det er ikke noe fundamentalt som er galt. Fallet nå er drevet av forventninger om at folk vil selge, sier han.

Mandagens kursfall i Oslo ble utløst av dårligere makroøkonomiske tall i USA på fredag, og et kraftig børsfall i Asia.

Mandag formiddag faller hovedindeksen med rundt 3 prosent, og siden toppen har hovedindeksen falt 10 prosent. Oslo Børs ligger nå på det samme nivået som da kursene stupte i mai i fjor.

Følg utviklingen på Børs24

- Kan komme rekyl

Sjefstrateg Jens Morten Wembstad i Danske Capital mener den siste tids børsfall er en normal korreksjon, og også han tror det fort kan snu.

- Nå er det psykologi som styrer, og vi får en slags spiraleffekt etter at Asia falt i natt. Vi har falt nesten ti prosent fra toppen, men det er ikke mer enn en normal korreksjon, sier Wembstad E24.

Kursene svingte kraftig forrige uke, og det bør investorene være forberedt på denne uken også.

- Akkurat nå er det flere selgere enn kjøpere, men det kan fort komme en rekyl i morgen, sier Wembstad.

- Er det smart å kjøpe aksjer nå?

- Hvis man liker risiko er dette sikkert en god kjøpsmulighet hvor man kan få én krone for 90 øre, men for mange kan det være greit å vente litt for å se hvordan det går, sier Wembstad.

- Kan falle 10 til

Sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities vil ikke peke på en bestemt årsak til mandagens børsfall. I likhet med Evjenth peker også han på at det er forventninger i markedet som driver.

- Dette er ikke godt å si, det faller fordi det faller, og det er ikke lett å finne grunnene. Folk er nervøse, og alt slags nyheter påvirker, sier Hermanrud til E24.

Han vil heller ikke si noe om hvor lenge dette vil vare.

- Vi kan være på bunnen, og vi kan falle ti prosent til, sier han.

Kritiske tall

Wembstad mener man kan se på de siste dagenes kursfall på to måter - enten som en korreksjon i et "bullmarked" (optimistisk marked), og da kan er det en god tid å kjøpe aksjer. Hvis det derimot er innledningen på en nedtur, kan det bli mange tunge stunder på investorene fremover.

Wembstad mener at det som avgjør er om inntjeningsveksten i selskapene holder seg fremover. I april og mai begynner selskapene å rapportere sine resultater for de tre første månedene i 2007, og da vil investorene få et godt innblikk i hvordan 2007 kommer til å bli. Er resultatene gode og utsiktene positive, tror Wembstad at oppturen i aksjemarkedet ikke er over.

- Det er helt kritisk det som kommer det, sier Wembstad og sikter til den neste resultatsesongen.

Gjeldsbekymring

I USA er det stigende bekymring for råtne boliglån, og bankene forventer økte utlånstap i årene som kommer.

Ifølge Wembstad er det medvirkende til den nervøse stemingen i markedet globalt. Dårligere bunnlinje for de store amerikanske bankene, vil være dårlig nytt for verdensøkonomien, sier Wembstad.

Evjenth peker dessuten på frykt for avvikling av såkalte carry trades, som er spekulative posisjoner finansiert i yen, som er årsak til børsfallet den siste tiden.

Les også: Spekulativ uro

- Det er mye carry trades, hvor man låner billige penger i Japan. Problemet er det at det er greit å låne gratis penger når valutaen står stille, men ikke når den begynner å stige, sier analysesjefen.

Det har spesielt vært populært å låne i yen fordi styringsrenten i Japan var null frem til sommeren i fjor, nå er den oppe i 0,5 prosent.

Flere nyheter på E24.

ETTERLYSNING:

Har du eller noen du kjenner tapt penger på børsfallet?

Eller har noen gått mot strømmen og klart å tjene penger på uroen?

Kontakt E24 på nyhetssjefer@e24.no

Publisert: