Oljeselskapene får CO2-regningen

Kristin Halvorsen vil at oljeselskapene skal betale flesk for sine CO2-utslipp.

Publisert:

Oljesektoren er den største klimaskurken i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå slapp selskapene på sokkelen ut 14 millioner tonn CO2 i 2004. Det er tre ganger så mye som privatbilismen.

Og nå skal oljeselskapene blø. Ifølge Dagsavisen har finansminister Kristin Halvorsen og resten av regjeringen bestemt seg for at oljeselskapene skal inn i kvotesystemet for klimagasser. Og de skal betale fullt ut for kvotene.

Les også:Vil gi industrien miljøsjokk

..og avgifter

Oljeselskapene betaler i dag CO2-avgift på i om lag 200 kroner per tonn CO2. Det gir staten 3 milliarder kroner i avgiftsinntekter.

- Vi ønsker at CO2-avgiftern oppheves for offshorevirksomheten, og at vi i stedet får et kvotehandelssystem, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Leif Harald Halvorsen i Oljeindustriens Landsforening.

Et viktig poeng med regjeringens plan er imidlertid at oljeselskapene skal fortsette å betale CO2-avgift, selv om de også må betale for klimakvoter.

Noen er likere enn andre

Regjeringen vil fortsette forskjellsbehandlingen mellom ulike næringsgrener, avhengig av hvilke som har råd til å betale, skriver Dagsavisen.

Ifølge rapporten til Lavutslippsutvalget er det et betydelig potensial i å redusere CO2-utslippene ved å elektrifisere sokkelen. Dette innebærer å bygge kraftverk på land, og forsyne plattformene med strøm herfra.

Les også: Bilistene får svi

Publisert: