Timet kuttet til etter valget

Norske Skog valgte denne gangen å vente til etter valget med å annonsere kutt.

Publisert:,

Den forrige sjefen i Norske Skog

OSE

NSG

, Jan Oksum, skapte et forferdelig spetakkel da han la ned Union-fabrikken midt i valgkampen i 2005. Politikere fra både venstre og høyrestrømmet til for å gå de oppsagte arbeiderne sin støtte.

- Hva skal jeg si?

Denne gangen treffer den nye konsernsjefen Christian Rynning-Tønnesen litt bedre når de melder om nye nedskjæringer, selv om det denne gangen dreier seg om produksjonskutt og permitteringer - og ikke nedleggelse av en fabrikk.

- Var det gjort med overlegg å vente til etter valget?

- Hva skal jeg si? Vi trengte å ta en beslutning på denne tiden av året. Men vi så ingen grunn til å komme med det i innspurten av valgkampen. Det ville vært både forstyrrende og unødvendig, sier Rynning-Tønnesen.

- Burde det kommet tidligere?

- Dette er en konsekvens av markedsutviklingen det siste halvåret. Det måtte komme i forkant av prisforhandlingene som starter i oktober og varer til årsskiftet, sier Rynning-Tønnesen

Norske Skog starter forhandlinger om papirprisene i oktober, og de varer omtrent ut året.

Les også: Norske Skog i hemmelig møte

De ansatte er enig at kutt må gjøres.

- Det er jo en vanskelig situasjon i bransjen. Vi ser jo på tallene at her må det gjøres noe, sier konserntillitsvalgt Kåre Leira til E24.

Aksjen stiger

Norske Skog skal kutte produksjonen med 70.000 tonn i andre halvår i år og 200.000 tonn i 2008. Kuttene skal være midlertidige. En betydelig del av kuttet skal skje i Norge ved fabrikkene i Follum og Skogn. En mindre del skal tas på Parenco i Nederland og Norske Skog Golbey i Frankrike.

Det er betydelig overkapasitet i papirmarkedet i Europa.

Tiltaket får skryt av analytikere, og i aksjemarkedet er Norske Skog-aksjen en av dagens vinnerne.

Les også:

Her kan du lese mer om