Utvalg mener sukkeravgiften bør erstattes med ny ordning

Flertallet i et regjeringsoppnevnt utvalg mener sukkeravgiften i sin nåværende form bør fjernes og erstattes med en ny helsebegrunnet ordning. 

MOTTAR RAPPORT: Sukkeravgiften bør ikke fortsette i sin nåværende form, mener et regjeringsoppnevnt utvalg. Her er finansminister Siv Jensen i en tidligere anledning.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Det kommer frem i forbindelse med overrekkelsen av rapporten fra utvalget som har vurdert særavgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer.

– Utvalgets flertall mener at avgiften på sjokolade- og sukkervarer slik den er utformet i dag bør oppheves og erstattes av en ny og helsebegrunnet avgift, sier utvalgsleder Cecilie Aasprong Dyrnes i en pressekonferanse i Finansdepartementet, ifølge VG.

«Flertallet viser til at en helsebegrunnet avgift krever en nærmere utredning både av hvilke varer en slik avgift bør omfatte, samt hvilke konsekvenser en slik avgift vil få for de næringsdrivende,» heter det i en pressemelding.

– Avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer kan ha en rekke effekter, blant annet for helse, næring, grensehandel og statens inntekter. Utvalgets rapport er viktig for å forstå konsekvensene og sammenhengene, og gir et godt grunnlag for regjeringens videre arbeid, sier finansminister Siv Jensen i en kommentar.

Les også

Meny.no solgte dagligvarer for 250 mill. i 2018 – Kolonial.no endte på rett under milliarden

Vil ha brusavgift basert på sukkerinnhold

Når det gjelder alkoholfrie drikkevarer har flertallet i utvalget kommet til samme konklusjon.

«Utvalgets flertall mener at avgiften slik den er utformet i dag bør oppheves og erstattes av en ny og helsebegrunnet avgift som er differensiert etter innholdet av sukker,» skriver utvalget.

Det var i november i fjor satte regjeringen ned et utvalg som skulle vurdere avgiftene, og se spesielt på om avgiftene kunne og burde blitt utformet slik at de i større grad tar hensyn til helse- og ernæringsmessige formål.

Utvalgets mindretall mente at avgiften bør skrotes. Samtidig vil de ikke gå inn for en ny helsemessig ordning uten en bredere utredning.

Les også

Regjeringen endrer den omstridte sukkeravgiften

– Problematisk

Leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Anne Berit Aker Hansen, som har vært en del av utvalget, er skuffet over at det ikke ble flertall for å fjerne avgiftene.

– De særnorske avgiftene stimulerer til økt grensehandel. Avgiftene fører til store prisforskjeller mellom Norge og Sverige. Grensehandelen går på bekostning av verdiskaping og omsetning i Norge, noe som fører til at arbeidsplasser forsvinner ut av Norge, sier Aker Hansen i en uttalelse.

NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk, som også har vært en del av utvalget, er fornøyd med at ingen vil beholde avgiften slik den er nå. Han er likevel skeptisk til at utvalget har vurdert om en helsebegrunnet avgift bør innføres.

– Det er problematisk at utvalget har drøftet helse- og ernæringsmotiverte avgifter løsrevet fra en vurdering av andre virkemidler i folkehelsepolitikken, ikke minst i lys av at regjeringen samtidig har arbeidet med en folkehelsemelding, mener Haas Brubakk.

Han mener det nå er avgjørende at myndighetene ser samarbeidsinvitasjonen i folkehelsemeldingen i sammenheng med oppfølgingen av avgiftsutvalget.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Revidert budsjett: Sukkeravgiften skal kuttes med 365 millioner

  2. Betalt innhold

    Derfor er norske matvarepriser høye

  3. Reagerer på forslag om billigere øl og vin: – Svært negativt for folkehelsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Utvalg vil avvikle reduserte momssatser – Jensen sier nei

  6. Mener coronakrisen avslører hvor katastrofal grensehandelen er