OECD: G7-landene bremser mer enn ventet

Bedringen i verdensøkonomien går saktere enn ventet, og det kan bli behov for nye stimuleringstiltak, viser en ny prognose fra OECD.

Gero Breloer
  • E24
  • NTB
Publisert:

Veksten i G7-landene faller trolig til 1,5 prosent på årsbasis i løpet av annet halvår i år, mener Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Veksten ventes å bli på bare 1 prosent på årsbasis i fjerde kvartal.

I første kvartal var veksten på 3,2 prosent og i annet kvartal 2,5 prosent på årsbasis.

Usikker vurdering

OECD understreker at vurderingen er usikker, og at det er uklart om den langsommere veksten skyldes midlertidige faktorer eller om den er et signal om mer varige hindringer.

- Usikkerheten skyldes en kombinasjon av negative og positive faktorer, sier OECDs sjeføkonom Pier Carlo Padoan.

- Men det er lite sannsynlig at vi er på vei inn i en ny nedtur.

Om det viser seg at trenden er langvarig, anbefales G7-landene å iverksette nye stimuleringstiltak, for eksempel ved at sentralbanker kjøper opp gjeld, ved at renten holdes så lav som mulig og ved at planlagte budsjettkutt utsettes.

OECD mener at forbruket, som er motoren i de fleste velutviklede lands økonomier, i tiden framover kan hemmes av arbeidsløshet og lavere boligpriser.

Svakere vekst

Ifølge OECD blir USAs vekst i tredje kvartal på 2 prosent og i fjerde på 1,2 prosent, mens Storbritannia ligger an til en vekst på 2,7 prosent i tredje og 1,5 prosent i fjerde kvartal.

Eurosonen får en vekst på 0,4 prosent i tredje kvartal og 0,6 prosent i fjerde, basert på gjennomsnittet av Tyskland, Frankrike og Italia.

Les flere E24-nyheter

Publisert:

Flere artikler

  1. Negativ vekst bekreftet i eurosonen

  2. Japans økonomi opp 22,9 prosent

  3. Eurosonen får opp farten

  4. Annonsørinnhold

  5. Europa vokser fortere enn ventet

  6. USAs vekst stoppet nesten opp