NHO-rapport blir slaktet

NHO engasjerte rådgivningsselskapet Econ Pöyry til å finne ut hvor mye staten kan tjene på å konkurranseutsette velferd. Econ innrømmer nå at noen av tallene bare er ren gjetning.

Publisert:

Staten vil tjene mellom 6 og 40 milliarder kroner på mer konkurranseutsetting av velferd, heter det i Econs rapport som ble laget for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i forbindelse med NHOs årskonferanse denne uken. Men Econ innrømmer nå at noen av tallene er bygget på alt annet enn nøyaktige anslag.

– Noen av tallene er ren gjetning fordi vi ikke har funnet noen andre kilder, sier Ove Halsos i Econ Pöyry til Klassekampen.

En rekke eksperter kritiserer Econs rapport.

– Det er skummelt å la denne typen regnestykker legge grunnlaget for sparereformer i offentlig sektor, sier BI-professor Dag Morten Dalen.

– Modellen Econ har laget kan overhodet ikke brukes til å belyse potensialet for samfunnsøkonomiske besparelser ved økt konkurranse, sier økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo.

– Econ finner jo på tall som skal begrunne noe som NHO alltid har ment. Denne rapporten er helt useriøs, nærmest patetisk, er dommen fra Paul Bjerke, sosiolog og tilknyttet kunnskapssenteret DeFacto.

NHO-direktør Petter Brubakk vil ikke ta stilling til kritikken mot Econ, men mener rapporten uansett viser at det er potensial for økt effektivisering i norsk økonomi.

– NHO har tillit til det arbeidet Econ gjør, sier Brubakk.

Publisert: