FRPs KRISEMEDISIN: Vil ha 3500 i skattelette per hode

Fremskrittspartiet ønsker å stimulere økonomien med 10 milliarder i skattelette til privatpersoner og bedrifter.

ØNSKER REKLAME: Partileder Siv Jensen i Fremskrittspartiet.
Publisert:

Fremskrittspartiet foreslår torsdag en krisepakke på 31,8 milliarder kroner for å holde aktiviteten oppe i norsk økonomi og begrense arbeidsledigheten.

Det sier Siv Jensen under foredraget "Tid for fornyelse" torsdag.

- Vi vil gi skattelette til helt vanlige folk, fordi det er psykologisk riktig. Mer trygghet vil få mange til å bruke mer penger, og dette kommer handels- og servicenæringen til gode. Dermed kan det også hende at en del av de varslede oppsigelsene ikke blir gjennomført, sier Frps finanspolitiske talsmann, Ulf Lerstein, til E24.

Satser på skattelette

Skattelette til både privatpersoner og bedrifter står for store deler av den foreslåtte tiltakspakken.

- Vi ønsker å øke minstefradraget til 83.000 kroner, sier Jensen.

Skulle partiet få gjennomslag for forslagene, vil folk kunne se frem til skattelettelse på 3500 kroner i snitt. Totalt ønsker partiet å heve bunnfradraget med til sammen 10 milliarder kroner.

Pensjonister får et noe større skattelette, og vil få en skattereduksjon på 4800 kroner, ifølge Frps beregninger.

- Hvis man får iverksatt disse tiltakene raskt vil det redusere skadevirkningene av finanskrisen. Spesielt vil våre forslag bidra til at den varslede økningen i arbeidsledigheten bli lavere enn man ellers kan frykte, mener Lerstein.

Mot regjeringen

Dermed går partiet, ikke overraskende, i en ganske annen retning enn det den rødgrønne regjeringen har antydet at de vil gjøre når de legger frem sin redningspakke førstkommende mandag.

Statsminister Jens Stoltenberg uttaler på regjeringens hastemøte med næringslivet torsdag, at de i pakken ønsker å hjelpe næringslivet ved å bruke penger på infrastruktur og vedlikehold av skoler.

Lerstein tror det er stor motvilje i regjeringen når det gjelder å kutte skatter, og tror regjeringen er lite lydhøre for Frps forslag. Særlig gjelder dette SV.

- Spiselig forslag

- Men at våre tiltak fører til at pengene skal gå til dem som har minst kan bidra til å gjøre det litt mer spiselig, tror han, og legger til:

- Vi har også fått massiv støtte for dette fra både næringslivet og fagøkonomer. Når til og med Gordon Brown og Barack Obama kommer med store skattepakker kan dette også bidra til at regjeringen tar forslaget mer alvorlig.

Skulle den rødgrønne regjeringen velge å la seg inspirere av Frps forslag vil skattelettet imidlertid komme i langt mindre omfang, tror Frp-politikeren.

E24 gir deg full dekning av regjeringens redningspakke mandag.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert: