- Umulig å tette skattehull

Det er ikke mulig å tette skattehullet Thorbjørn Jagland nyter godt av, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

FORSVARER JAGLAND: Utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Publisert:

I helgen ble det kjent at Thorbjørn Jagland er nullskattyter, til tross for hans millioninntekt fra jobben som generalsekretær i Europarådet. Heller ikke Jonas Gahr Støre betalte skatt fra sin inntekt i Verdens helseorganisasjon (WHO) da han fra 1998 til 2000 var stabssjef ved Gro Harlem Brundtlands kontor i WHO.

– Det er ikke mulig å tette dette ene hullet. Skal vi endre på det, må det lages store avtaler som omfatter alle. Det er viktig for at nordmenn skal kunne ta jobber på lik linje med for eksempel svensker og dansker. Noe annet ville være meget kortsiktig, sier Støre til Dagsavisen.

Jagland har en lønn på 2,2 millioner kroner som generalsekretær i Europarådet og bor i tillegg gratis i et herskapshus i Strasbourg.

Mandag varslet Finansdepartementet at de ønsker å gå gjennom de ulike ordningene som gjelder for nordmenn som jobber i slike organisasjoner. Men Støre mener dette ikke er noe Norge kan forandre på alene.

– Jeg er enig i prinsippet om at vi skal tette skattehull. Men dette handler om immunitet og at ikke de som arbeider i internasjonale organisasjoner, skal skatte til noen bestemt stat. Det skal ikke være slik at et medlemsland skal kunne kreve inn skatt fra dem, sier Støre.

Han understreker at det er fullstendig urimelig å klandre Jagland for å ha gjort noe galt.

Flere nyheter på E24.

Publisert: