Trump krever at Mexico betaler for mur langs grensa

Den søkkrike mangemilliardæren og republikanske presidentkandidaten Donald Trump krever at Mexico betaler for muren han vil bygge mot immigranter langs USAs grense.

GROVE ANKLAGER: Donald Trump snakker med pressen under et valgkampmøte i Iowa.
Publisert: Publisert:

Trump har gjort ulovlig innvandring til et av hovedpunktene i sin valgkamp, og på TV-kanalen NBC sa han søndag at han vil kaste ut alle ulovlige immigranter om han blir president, og oppheve president Barack Obamas presidentdirektiv som beskytter 5 millioner immigranter mot å bli deportert.

Det er trolig rundt 11 millioner ulovlige immigranter i USA, de fleste fra Mexico og Mellom-Amerika.

Etter at det mislyktes å få en innvandringsreform som ville gi alle 11 millioner opphold, ga Obama i fjor ordren som i tre år iallfall beskytter 5 millioner av dem.

Økte avgifter

Søndag la han fram sin politikk for innvandring der han sier at han vil øke alle avgifter for visum for næringslivsledere, diplomater og sesongarbeidere for å finansiere muren om Mexico nekter å betale for den.

Han sier han også vil konfiskere alle pengene som ulovlige innvandrere sender hjem til sine familier av det de tjener på ulovlig vis, og øke alle avgifter som kreves inn langs grensa til Mexico.

Han vil også avskaffe retten til amerikansk statsborgerskap som alle som blir født i USA har, og han vil suspendere Green Card-systemet og tvinge arbeidsgivere til å ansette arbeidsløse amerikanere i stedet for å hente arbeidskraft fra utlandet.

Grove anklager

Trump innledet sin valgkamp i juni med å beskylde mexicanske innvandrere til USA for å være kriminelle, og anklage Mexico for å sende sine narkosmuglere og voldtektsmenn til USA.

Utspillet utløste raseri blant USAs latinos og skrekk i ledelsen av det republikanske partiet som innser at de må trekke til seg flere stemmer fra latinos om de skal vinne valget.

Trump er selv sønn og barnebarn av innvandrere. Hans mor var innvandrer, hans fars foreldre innvandret fra Tyskland, og to av hans tre koner har vært innvandrere, fra Tsjekkia og Slovenia.

Trump har den siste tiden ligget øverst på meningsmålingene blant de republikanske presidentkandidatene, og foreløpig er det ingen tegn til at han skal tape terreng, til partiledelsens og de andre kandidatenes store skrekk.

Les også

Siv Jensen avviser sabotasje av Syria-forlik

Les også

Studie: Lokale ledere setter partilederne i skyggen

Les også

Donald Trump vil bruke milliarder på å bli valgt

Publisert: