Derfor satte ikke USA opp renten

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, letter på sløret og avslører hvorfor de ikke satte styringsrenten opp i september.

FASIT: Torsdagskveld offentliggjorde den Federal Reserve referatet som røper hvorfor de valgte å holde styringsrenten uendret på 0,25 prosent, her representert med sentralbanksjefen Janet Yellen.

Jessica Hill
  • Tone Iren Sørheim
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Torsdag kveld kom fasiten på hvorfor Federal Reserve valgte å la styringsrenten ligge i ro i september.

– Mellom rentemøtet i sommer og frem til september steg bekymringene rundt global økonomisk vekst, og turbulensene i finansmarkedene første til større usikkerhet blant investorene. Dette senket muligheten for renteøkning i september noe, skriver sentralbanken i rapporten fra rentemøtet.

Videre skriver Den amerikanske sentralbanken at inflasjonen fortsatt er lavere enn målet på 2 prosent. Derfor mener den at det er riktig å vente med en renteheving til en får bekreftet at både inflasjonen og lønnsveksten vil stige i tiden som kommer.

Det var et enstemmig sentralbankstyre som stemte for uendret rente.

Les også

Advarer Yellen mot renteheving: – Aksjemarkedene er ikke forberedt

Ingen renteøkning i sikte

– Med den nye informasjonen vi har fått i månedsskiftet september/oktober er det svært lite sannsynlig vi vil få en renteheving i år. Det vil være problematisk å øke renten i desember når det er lite likviditet i markedet, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen til E24.

Og legger til:

– Jeg tror heller ikke det blir noe høyere rente enten i 2016 eller 2017.

Andreassen fant ingen nye overraskelser i det ferske rentereferatet.

– Samtidig utelukker ikke Federal Reserve at de kan komme til å heve renten uten at det foreligger en faktisk lønnsvekst, en ventet kan være nok, sier Eikas sjeføkonom.

Saken fortsetter under bildet

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika

John Thomas Aarø

Vil vente på ny informasjon

– Det vi ser fra rapporten er at Fed er bekymret for utsiktene i verdensøkonomien, og utviklingen i inflasjonen i USA, som fortsatt er svak. Det en kan lese fra denne rapporten er at de er usikre på hva en bør gjøre, og derfor velger å vente med rentehevingen til de har fått mer informasjon, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Hun legger til at arbeidsmarkedsundersøkelsen i forrige uke trolig ga motsatt beskjed av hva Fed ønsket seg.

– Tallene fra undersøkelsen var svake, og vi hadde ventet at tallene fra undersøkelsen i august ville bli revidert opp, men i stedet ble de revidert ned. Dette kan tyde på at de svake tallene ikke var et blaff, men snarere et tegn på at momentum i den amerikanske veksten nå virker å ha svekket seg, sier Due-Andresen til E24.

– På bakgrunn av dette tror jeg det er tvilsomt at vi vil se noen renteheving i desember, og en skal ikke se bort ifra at den vil drøye også neste år. Akkurat hvor lenge Fed vil utsette rentehevingen synes jeg er vanskelig å si nå, og det kommer an på hvordan utviklingen i inflasjonsforventningene blir.

Saken fortsetter under bildet

Sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen til høyre. Erica Blomgren til venstre.

Lars Fredriksson Selvik

Blandet syn

Norske økonomieksperter som E24 snakket med tidligere i høst var delte i synet om hvilket valg Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) Janet Yellen burde ta.

Det store spørsmålet var om tiden nå var inne for å øke renten fra det rekordlave renteintervallet 0-0,25 prosent i forkant av det som ble beskrevet som «det viktigste» rentemøtet på lang tid.

7 av 10 økonomer spådde uendret rente – og fikk rett.

Rentemøtet ble omtalt som det viktigste på lang tid.

Forrige gang styringsrenten ble satt opp var tilbake i juni 2006. Den gang hevet daværende sentralbanksjef Ben Bernanke styringsrente fra 5,00 til 5,25 prosent – et nærmest utenkelig nivå sett med dagens lavrentebriller.

Forrige gang det i det hele tatt ble gjort noe med renten, var da finanskrisen tvang Bernanke til å avslutte en lang serie med rentekutt ved å 16. desember 2008 kutte renten fra 1,00 til 0-0,25 prosent.

Les også

Yellen varsler renteheving i løpet av året

Usikre tider i verdensøkonomien

Sentralbanksjef Janet Yellen ble på pressekonferansen i etterkant av rentemøtet i september spurt om usikkerheten hun peker på i verdensøkonomien vil gjøre det vanskelig å øke renten i år, eller om man vil måtte vente flere måneder, godt ut i 2016:

– Det store flertallet i komiteen venter fortsatt en økning i styringsrenten i løpet av året, selv om fire medlemmer har skjøvet deres prognose ut i neste år, uttalte sentralbanksjef Jellen.

Hun ville ikke avsløre hva hun selv forventer, men understreket at hun snakker på vegne av hele komiteen.

– Oktober forblir en mulighet, sier Yellen videre om mulighet for en renteøkning på neste møte som skjer den 27. og 28. oktober.

Det siste rentemøte som er planlagt i USA i år er planlagt til 15. og 16. desember.

Les også

Sjeføkonom: - Viktig at Fed ikke følte seg presset til å heve

Les også

Det viktigste rentemøtet på lang tid:
Hva gjør Yellen?

Les også

30 år siden disse fem halverte dollarkursen

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Yellen lar renten ligge

  2. Siste opptreden som Fed-sjef: Yellen rører ikke renten

  3. Shoppe-hungrige amerikanere løftet BNP-veksten

  4. Annonsørinnhold

  5. Hennes tale kan bli avgjørende for hvordan markedene reagerer

  6. USA rører ikke renten