Britisk minister frykter ny EU-avtale vil ta årevis

Det kan ta britene over ti år å forhandle fram en frihandelsavtale med EU om de går ut av unionen, mener landets europaminister.

BREXIT-RISIKO: Storbritannia holder folkeavstemning om medlemskapet i EU 23. juni.

Foto: Toby Melville Reuters
  • NTB
Publisert:

– Jeg tror det vil være svært vanskelig å fullføre dette innen ti år, mener David Lidington om arbeidet for en avtale med EU etter en eventuell utmelding.

– Jeg tror så visst ikke det vil være mulig å få tilgang til alle frihandelsavtalene EU har med tredjeland før vi har funnet ut av det fremtidige forholdet vårt til EU, sier den britiske europaministeren.

Tilhengere av en EU-utmelding mener på sin side det vil være fullt mulig å få til gode avtaler for Storbritannia som sikrer handelen også utenfor unionen.

Britene holder folkeavstemning om medlemskapet i EU 23. juni.

Jevne målinger

Meningsmålingene antyder jevnt løp. En ny måling torsdag i The Times viser at ut-leiren er så vidt i ledelsen med 42 prosents oppslutning. Støtten til bli-leiren ligger på 41 prosent i avisens måling.

USAs president Barack Obama besøkte London forrige uke med et klart bli-budskap, men det spiller foreløpig ikke mye inn, mener Anthony Wells i YouGov.

– Faktisk har det vært svært jevnt i månedsvis, og ingen ting ser ut til å endre på det, sier han til Reuters.

På tross av meningsmålingene, har EU-topper fortsatt stor tro på at britene til sjuende og sist velger å bli værende i unionen. Men de planlegger naturlig nok også for det motsatte.

Les også

Sjefanalytiker: Brexit kan utløse negative renter i Norge

«Brå skilsmisse»

Dersom Storbritannias velgere sier nei, kan EU komme til å kreve en brå «skilsmisse» før et nytt forhold kan gjenoppbygges mellom Brussel og London.

Det opplyser to EU-kilder som er kjent med vurderingene av et brexit-scenario, til nyhetsbyrået Reuters torsdag.

Lisboa-traktaten gir et medlemsland to år på å forhandle en eventuell utmelding fra unionen, mens en ny handelsavtale kan ta årevis å sluttføre.

Brussels krasse holdning innebærer at Storbritannia vil kunne bli stående alene, uten noen fortrinn overfor sin største handelspartner.

Mulig søndagsmøte

Det står i sterk kontrast til det britiske EU-motstandere har antydet. De legger nemlig opp til at London vil kunne sikre seg en såkalt spesiell status ved å beholde tilgangen til EUs indre marked før britene formelt trer ut av samarbeidet.

Dersom britene stemmer for en brexit, har EU-kommisjonen allerede lagt en foreløpig plan om å holde et sjeldent søndagsmøte 26. juni for å legge opp sin strategi, ifølge en av Reuters' kilder.

(©NTB)

Les også

Valutastrateg: Veksle om til ferievalutaen nå

Les også

Obama: – Handelsavtale med USA etter Brexit kan ta ti år

Les også

Kun ti uker igjen til folkeavstemningen: Dødt løp for Brexit

Flere artikler

  1. Merkel gir May tid til å forberede brexit

  2. Dette vet vi ett år før brexit

  3. Britisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit

  4. Annonsørinnhold

  5. Finlands finansminister: Brexit blir så smertefull at ingen vil følge britene

  6. IMF advarer mot Brexit:
    – Kan ikke se noe positivt med utmelding