Disse finansmetropolene risikerer å gå på en boligsmell

Den sveitsiske storbanken UBS advarer mot boligboble i en rekke internasjonale storbyer.

TOPPER LISTEN: Den kanadiske byen Vancouver topper UBS liste over finansmetropoler med størst sjanse for boligboble.

Terje Bringedal VG
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Den sveitsiske banken UBS har analysert hvilke av verdens finansmetropoler som har størst fare for en boligboble. Listen tar for seg 18 ulike byer.

Ifølge «boble-rapporten» har flere byer blitt mer overpriset den seneste tiden. Vancouver skal være byen som ligger dårligst an, mener banken. Samtidig øker sjansene for boligboble i London, Stockholm, Sydney, München og Hong Kong.

– Husprisene i byer med boblerisiko har økt med nesten 50 prosent siden 2011. I finanssentrene har prisene økt med mindre enn 15 prosent. Dette gapet henger ikke sammen med lokale økonomiske forhold og inflasjonstakten, skriver Claudio Saputelli, sjef for globale boligmarkeder i UBS.

– Situasjonen er sårbar

– Det disse byene har til felles er svært lave renter, som ikke henger sammen med en robust realøkonomi. Kombinert med høy etterspørsel fra Kina, har dette ført til en «ideell» situasjon for oppblåste boligpriser, skriver han.

Oslo er ikke blant byene som er blitt vurdert i rapporten.

Boligmarkedet skal også være overpriset i San Francisco og Amsterdam, mens det samme gjelder i noe mindre grad for byene Zurich, Paris, Genève, Tokyo og Frankfurt.

Les også

Økonom-nestor advarer mot boligboble på Østlandet

– Situasjonen er sårbar for de mest overprisede boligmarkedene. En sterk økning i tilbud, høyere renter eller endringer i den internasjonale kapitalflyten kan trigge en stor priskorreksjon når som helst, skriver Matthias Holzhey, eiendomsøkonom hos UBS i rapporten.

Byene som kommer bedre ut er Boston, New York og Milan, der UBS mener boligene er prissatt riktig. I Chicago kan man til og med gjøre et kupp. Boligmarkedet i byen skal nemlig være underpriset.

London verst i Europa

UBS mener lavrentefasen i de økonomiske vekstmotorene i Europa bidrar til et overopphetet boligmarked, spesielt i byene.

Derfor har byene Stockholm, München, London og Amsterdam gjort de største utslagene på boligbobleindeksen siden forrige indeks ved midten av 2015.

OVERPRISET: London topper listen for europeiske byer med størst fare for boligboble.

Morten Rakke VG

London er med god margin mest overpriset i Europa. Siden 2013 har prisene i den engelske hovedstaden økt med et tosifret tall hvert år. Dersom det skulle oppstå en langsiktig økonomisk svakhet vil sannsynligheten for kraftig korreksjon på mellomlang sikt være svært høy, konkluderer UBS.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. New York City
  3. Stockholm

Flere artikler

  1. Storbank: Her er det størst risiko for boligboble

  2. Storbank: I disse byene er det størst risiko for boligboble

  3. Berlin har verdens raskest voksende boligpriser

  4. Dette er «millennials» drømmeby

  5. Dette er byene med de høyeste lønningene: Oslo på topp 10