Erdogan advarer USAs president: Tyrkia kan søke nye venner

Tyrkias partnerskap med USA kan stå i fare, advarer president Recep Tayyip Erdogan, som varsler at Ankara kan komme til å se seg om etter nye allierte.

ADVARER TRUMP: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer om at Tyrkias partnerskap med USA er i fare, og truer med at landet kan søke nye venner. Det skjer etter konflikt med USA om en fengslet amerikansk prest i Tyrkia, og etter at den tyrkiske valutaen, liraen, svekket seg kraftig fredag.

Foto: Handout Reuters
  • NTB
Publisert:

Forholdet mellom de to NATO-allierte landene er på sitt mest tynnslitte nivå på flere tiår etter en rekke saker som har skapt splid.

Blant annet har Tyrkias pågripelse av presten Andrew Brunson, begrunnet med terrorsiktelse, forsuret forholdet nok til at den lokale valutaen lira har nådd rekordlave nivå mot dollar.

Les mer: Erdogan ber sitt folk om å veksle inn dollar og gull

Liraen falt ytterligere 16 prosent fredag etter at USAs president Donald Trump sa han dobler tollen på tyrkisk stål og aluminium.

I en kronikk i The New York Times lørdag advarer Erdogan USA mot å risikere forholdet til Tyrkia.

I motsatt fall kan Tyrkia komme til å «se seg etter nye venner og allierte», skriver presidenten.

Nevner Iran, Russland og Kina

Les også

Erdogan ber sitt folk om å veksle inn dollar og gull

– Hvis ikke USA begynner å respektere Tyrkias suverenitet og beviser at landet har forståelse for farene som vår nasjon står overfor, kan vårt partnerskap bli satt på spill, skriver Erdogan.

Les mer: Tyrkias valutakrise skaper bølger i markedet

– Washington må, før det blir for sent, gi slipp på misoppfatningen om at vårt forhold kan være asymmetrisk, og gjøre seg innforstått med det faktum at Tyrkia har alternativer, skriver presidenten videre.

– Å ikke klare å snu denne trenden med ensidighet og respektløshet vil gjøre at vi må begynne å lete etter nye venner og allierte, skriver han, med henvisning til «Iran, Russland, Kina og noen europeiske land».

Flere artikler

  1. Tyrkia vil boikotte elektronikk fra USA

  2. Trump truer med å ødelegge Tyrkias økonomi: Vil ha øyeblikkelig våpenhvile

  3. – Den tyrkiske sentralbanken er uavhengig

  4. Annonsørinnhold

  5. Erdogan inviterer Trump til Tyrkia

  6. Erdogan: – Valutakrisen er et angrep på folket