IKT-Norge slakter MDG-forslag om norsk «Google-skatt»: – Foreslår økonomisk selvskading

Sjeføkonom Roger Schjerva i IKT-Norge langer ut mot Miljøpartiet De Grønnes foreslåtte utredning om en norsk «Google-skatt». – Total skivebom, svarer stortingsrepresentant Per Espen Stoknes. 

KRASS MDG-KRITIKK: Sjeføkonom Roger Scherjva i IKT-Norge mener at MDGs foreslåtte utredning om en særnorsk skatt på teknologiselskaper er bortkastet tid. Tidligere har Schjerva arbeidet i storting og regjering i 15 år, de åtte siste som statssekretær i Finansdepartementet.
Publisert: Publisert:

– En urettferdig norsk særskatt på digitale forretningsmodeller, slik MDG foreslår, er økonomisk selvskading.

Sjeføkonom Roger Schjerva i interesseorganisasjonen IKT-Norge gikk hardt ut mot Miljøpartiet De Grønnes forslag om å utrede en egen norsk skatt for teknologiselskaper under et frokostmøte i regi av Tankesmien Agenda tirsdag morgen.

– Hvorfor skal selskaper som produserer dårlig kaffe eller joggesko ved hjelp av barnearbeid slippe unna mens digitale forretningsmodeller rammes? spurte han retorisk fra scenen på Kulturhuset i Oslo.

– Vi bør heller satse på større begrensning av rentefradrag, skatt på royalites, mer åpenhet og internasjonalt samarbeid gjennom OECD og EU, sier Schjerva til E24.

Les også

Bransjen advarer mot særnorsk Google-skatt

Sjeføkonomen mener det grunnleggende problemet er at Europa ikke har utviklet en digital plattform som har blitt globalt markedsledende de siste ti årene.

– Det er digitale forretningsmodeller som forventes å drive veksten inn i fremtiden, men jeg noterer meg at MDG har kommet med nok et målrettet forslag mot teknologiske fremskritt, sier Schjerva.

MDG: – Total skivebom

Konkret foreslår MDG at regjeringen utreder hvordan verdiskapingen fra multinasjonale selskaper med digitale inntjeningsplattformer mer treffsikkert kan skattlegges i Norge.

– Det er total skivebom at vi er teknologimotstandere og at forslaget vårt er økonomisk selvskading, sier MDGs stortingsrepresentant Per Espen Stoknes til E24.

GRØNN TEKNOLOGI: Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant, Per Espen Stoknes, mener at partiet er fremoverlent i teknologispørsmål.

– Vi har kommet med fremoverlente forslag innen biogass, smarte byer, hyperloop, serverparker, crowdfunding og mye mer. Vi vil satse på grønne vekstselskaper, sier han.

Stoknes mener det er helt riktig at de som produserer kaffe og joggesko ikke skal slippe unna, men at skattesystemet, som hovedsakelig ble utformet på 1900-tallet, fungerer bedre for fysiske ting.

Les også

EU vil innføre skatt på internettselskapenes omsetning

– Slike selskaper driver også med skattetilpasning, men de selger varer i Norge som momsen treffer på en helt annen måte. Verdiskapning i digitale forretningsmodeller er helt annerledes, fordi driftsstedet, for eksempel, er vanskelig å definere, sier Stoknes.

MDG-representanten sier at partiet ikke er imot internasjonalt samarbeid, men at Norge må gå i front og skape momentum sammen med land som Tyskland og Frankrike.

– Argumentet om at skatten er særnorsk brukes for å begrense fremdriften. Det ble også brukt om CO₂-avgiften på 90-tallet. Å vente på at alle land i OECD eller EU blir enige, er som «å vente på Godot». Det skjer ikke. Kun i en økonoms utopiske drømmeverden vil du få på plass en internasjonalt koordinert avtale uten at noen gjør noe som helst først, sier Stoknes.

Tax Justice Network: – Norge må «tenke sjæl»

Tankesmien Agendas frokostmøte «Selskap og fellesskap: hvordan skattlegge tech-gigantene?» ble arrangert i samarbeid med Fagforbundet og Tax Justice Network.

Daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network, et nettverk som jobber for global skatterettferd, var sterkt uenig med Schjerva i IKT-Norge.

RETTFERDIG SKATT: Daglig leder i Tax Justice Network, Sigrid Klæboe Jacobsen, jobber for global skatterettferd under den internasjonale paraplyen Global Alliance for Tax Justice.

– Det er håpløst av Schjerva å si noe sånn. Det er fantastisk at det nå ligger et konkret forslag fra MDG på bordet, men han vil ikke ha en utredning engang, sier Klæboe Jacobsen til E24.

Hun peker på at teknologigiganter som Google «tjener vanvittig mye» på norske forbrukere uten å skatte av det i Norge og mener det er «naivt» å lene seg på OECD for å løse problemet.

– IKT-Norge har en ekstrem tro på en organisasjon som inkluderer noen av verdens største skatteparadiser, har en lang historie for å jobbe mot åpenhet og nå fokuserer på å regulere alle enkelttransaksjoner. OECD tar ikke et grunnleggende oppgjør med et system som gir perverse incentiver for å gjøre selskapsstrukturer så kompliserte som mulig, sier Klæboe Jacobsen.

Les også

Miljøministeren tror ikke MDG-lederen vet hva et grønt skifte krever

Fra scenen støttet hun den langsiktige visjonen om en enhetlig beskatning globalt.

– Det vil si at det totale overskuddet til et selskap blir skattlagt og fordelt på ulike land basert på en politisk diskusjon. Men forutsetningen for internasjonale løsninger er at vi har nasjonale erfaringer å trekke på. Norge må derfor gå i front og «tenke sjæl».

Skattedirektøren: – OECD ikke bare en prateklubb

Schjerva i IKT-Norge slo raskt tilbake mot forslaget om enhetlig beskatning med en sarkastisk kommentar mot Tax Justice Network.

– Regjeringen bør kanskje involvere Tax Justice Network mer i sitt arbeid, så ikke de tror at det ikke skjer noen ting. Og med de enormt ambisiøse internasjonale planene om enhetlig beskatning bør det vel opprettes norske skatteambassadører i alle land, sa Schjerva fra scenen.

SKATTEDIREKTØR: Hans-Christian Holte leder Skatteetaten.

Norges skattedirektør, Hans-Christian Holte, tror også at internasjonal harmonisering er mer realistisk.

– Enhetlig beskatning er ambisiøst. Det er lettere å begynne der det eksisterer en fellesinteresse om harmonisering av regler, fjerning av smutthull og mer åpenhet, sier Holte til E24.

– OECD er ikke bare en langsiktig prateklubb. Det kommer en rapport om digital økonomi i april, og kommisjonen skal komme med tiltak i løpet av året. Relativt sett for OECD har det gått kjempefort.

Les også

EU vil innføre skatt på internettselskapenes omsetning

Les også

Mener bankene står i veien for ny betalingsmåte

Les også

Apple henter milliardsum tilbake til USA

Publisert:
Gå til e24.no