Finansminister Siv Jensen leier fjordhytte av milliardær for 40.000 kroner i året

– Ikke noe muffens, mener Jensen om leieavtalen med tobakksarving Johan H. Andresen. Før Frp-lederen overtok, sørget Andresen-familien for å legge inn vann, toalett og dusj. 

LEIER HYTTE: Finansminister Siv Jensen (Frp) leier hytte i Oslofjorden. Her er hun i båt under en tidligere sommerferie.
Publisert:
  • E24 PRESISERER: I første versjon av denne saken vinklet E24 på at Jensen leide hytta «til millionrabatt», og skrev i ingressen at hun leier hytta «for mange millioner under markedspris». Vi understreket at dette var «ifølge Dagens Næringsliv» – men ettersom premisset for regnestykket er høyst usikkert, skulle vi ikke gitt det den oppmerksomheten det fikk. Vi har nå justert og redigert vår sak.

Finansminister Siv Jensen inngikk i fjor en avtale med milliardær og Ferd-eier Johan H. Andresen om leie av en hytte i Oslofjorden, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen leier statsråden hytta for 40.000 kroner i året, med en ti års leieavtale.

Hytten er på 50 kvadratmeter, og er ifølge både megler, Jensen og Andresen av en svært enkel standard.

Men rett før Jensen overtok hytta sørget Andresen-familien for en modernisering ved å legge inn vann, dusj og toalett på den.

Kaller hytta falleferdig

Siv Jensen sier hun aksepterte avtalen som ble forelagt og at det er lov å inngå private avtaler:

– Dette er ikke noe muffens, sier hun til Dagens Næringsliv.

Johan Andresen siteres på at han er på reise og ikke kan uttale seg, men han sier i en e-post til DN at hytta er «falleferdig».

Avisa har imidlertid snakket med eiendomsmegler Marius Berger som mener det er «enorm rift» om slike hytter i Oslofjorden. Megleren mener Andresen kunne fått langt mer om han la hytta ut for leie på det åpne markedet.

– At du kunne få 10.000 kroner uken for en slik hytte, er jeg sikker på. Det er jo en trend i tiden at mange foretrekker det enkle, sier Berger.

Saken presenterer også et regnestykke hvor DN hevder at Jensen kan ha fått flere millioner kroner i rabatt. Men det forutsetter blant annet at man i motsatt fall skulle ha leid ut hytta for 10.000 kroner – hver eneste uke i 10 år.

Billigere enn 33 kvadrats koie i Nordmarka

Et raskt søk E24 har foretatt på Finn tyder på at det er ingen sammenlignbare hytter i Oslofjorden avertert for åremålsleie akkurat nå.

Men for 44.200 kroner per år – altså mer enn finansministeren betaler for hytta i Oslofjorden – kan du leie en 33 kvadratmeter stor hytte i Nordmarka uten innlagt vann.

En del nautiske mil ut i fjorden kan man leie et 25 kvadrat anneks på Hvasser for 85.000 kroner i året.

BLANT NORGES RIKESTE: Johan H. Andresen er en av Norges rikeste menn. Han er også leder av etikkrådet til Oljefondet. Her er han utenfor Norges Banks lokaler.

«Blått blod» i norsk næringsliv

Andresen-navnet er «blått blod» i norsk nærings- og samfunnsliv. Familien eide lenge Tidemands Tobakkfabrikk. Familieformuen til Johan H. Andresen er i den ferske utgaven av bladet Kapital anslått til 33 milliarder kroner.

Investeringsselskapet Ferd eier i en rekke kjente bedrifter, blant annet skiutstyrprodusenten Swix og solenergiselskapet Scatec Solar.

Andresen er også leder av etikkrådet for Oljefondet.

Johan H. Andresen er sønnesønn av en tidligere partiformann i Høyre, med samme navn, og han har ved flere anledninger uttalt at han stemmer på partiet.

I 2007 overførte han en betydelig aksjepost i familiekonsernet til døtrene Katharina og Alexandra – noe som gjorde de daværende tenåringsjentene til noen av verdens rikeste personer under 30 år.

I 2016 skrev amerikanske Forbes at Katharina, den gang 20, var verdens yngste dollarmilliardær.

Les også

Har krympet formuen med ti milliarder

Les også

Raser nedover på riking-liste

Les også

Høyre har mange rike onkler, men Arbeiderpartiet har den rikeste

Publisert:

Her kan du lese mer om